Katarina Barley: nyilvánvaló, hogy Orbán, a családja és a barátai közpénzt lopnak

Interjút adott a 444-nek az Európai Parlament alelnöke. Katarina Barley, az Orbán-kormány egyik legharcosabb kritikusa most sem válogatta meg a szavait, amikor a Fidesz gyermekvédelminek mondott törvényéről, a mindent behálózó korrupcióról és a közelgő országgyűlési választásról kérdezték.
Kékes Viktória

2022. március 08. 12:05

Katarina Barley: nyilvánvaló, hogy Orbán, a családja és a barátai közpénzt lopnak

A Merkel-kormány korábbi igazságügyi minisztere szerint már régen el kellett volna indítani Magyarország (és Lengyelország) ellen a jogállamisági eljárást:

 

A magyar esetben nagyon sok ügy van. A korrupcióval kezdeném, hiszen nyilvánvaló, hogy Orbán, a családja és a barátai közpénzt lopnak. A magyar és az európai emberek pénzét lopják. Mindenki ismeri Mészáros Lőrinc nevét – hogy lehet egy gázszerelő milliárdos?

 

Barley ugyanakkor hangsúlyozta, az Európai Unió mindenben segíteni fogja Magyarországot és Lengyelországot az ukrán menekültek ellátásában. Arra emlékeztetett, hogy 

 

az unió akkor is ajánlott segítséget, amikor Lukasenka a lengyelekhez tolta át a menekülteket, csak akkor a lengyelek nem kértek belőle. Szemben Litvániával és Lettországgal, akik tavaly elfogadták a segítséget, és sokkal könnyebben birkóztak meg a helyzettel.

 

A magyar kormány „gyermekvédelmi” törvényét hazug narratívának tartja, és meg van róla győződve, hogy a Fidesznek csak azért volt rá szüksége, hogy felépíthesse a hazugságát:

 

Nagyon ócska ez a gyermekvédelmi szöveg, amit a lopásai leplezésére talált ki. Nem találok szavakat rá, annyira szégyenteljes. Arra kérem a magyarokat, hogy nézzenek a dolgok mögé, és ne essenek Orbán csapdájába, ne higgyenek a Patyomkin-világnak, amit felépített.

 

Barley végül arról is beszélt, hogy tud olyan német cégekről, amelyek azért nem fognak beruházásokat megvalósítani hazánkban, mert sem az igazságszolgáltatásban, sem a jogbiztonságban, sem a bűnüldöző hatóságokban nem lehet megbízni. Barley szerint a magyar kormány számára csak egyetlen elv létezik: hogy minden ellenőrzés alól kivonja magát. 

 

Magyarországon belül már mindent lebontottak, ami korlátozhatná a hatalmat: a sajtót, a számvevőszéket, az ombudsmant, mindent politikai ellenőrzés alatt tartanak. És most az európai ellenőrzéstől is meg akarnak szabadulni. Nem véletlen, hogy Magyarország nem csatlakozott az Európai Ügyészséghez. Vajon miért nem? Nagyon jól tudjuk, hogy miért. Azért, mert pénzt lopnak, és nem akarják, hogy az európai ügyészek és bírák ezt felfedjék.

 

Az Európai Parlament alelnöke végül arra kérte azokat a magyarokat, akik az európai úton akarnak tovább haladni, hogy olyan kormányt válasszanak, ami betartja az európai törvényeket. 

 

A teljes interjú itt olvasható.

 

Címlapon

mutasd mind