Kata: 120 ezer vállalkozónak áprilisban is jár az adókedvezmény

Az április elejéig tartó korlátozások miatt fodrászok, kozmetikusok, edzők, cipészek, virágkötők és még sokan mások mentesülnek az adófizetés alól.
Kata: 120 ezer vállalkozónak áprilisban is jár az adókedvezmény

Márciusra és áprilisra sem kell megfizetni a katát mintegy 120 ezer vállalkozásnak. Az adómentesség 10 milliárd forintot hagy az április elejéig zárva tartó üzleteknél, szolgáltatóknál, a vendéglátásban, a turizmusban, a szabadidő-ágazatban tevékenykedő kisvállalkozásoknál – tájékoztatott Tállai András.

A Pénzügyminisztérium parlamenti ügyekért felelős államtitkára szerint a két havi adómentesség a súlyos gondokkal küzdő ágazatokat érinti, mintegy 56 szakmát.

Például a katás fodrászoknak, kozmetikusoknak, személyi edzőknek, zenészeknek, cipészeknek, kárpitosoknak, virágkötőknek, járművezető-oktatóknak és órásoknak sem kell adót fizetni április 30-ig.

A 2021 februárjában már katázó, mentesített tevékenységet folytató kisadózó vállalkozások mentesülnek 2021 márciusára és áprilisára az adófizetési kötelezettség alól, mindenkinek jár a mentesség, aki az 56 érintett tevékenység valamelyikét végzi, függetlenül attól, hogy fő- vagy melléktevékenységként – részletezte a szabályokat Tállai.

A mentesség automatikusan jár, a vállalkozónak nem kell külön kérniük. A NAV elő sem írja a fizetendő közterhet az érintettek adószámláján, így a 120 ezer katásnak semmi teendője ezzel.

Az államtitkár szerint a legkisebb vállalkozások adómentessége egy olyan speciális kormányzati kedvezmény, ami a katások jogosultságait egyáltalán nem érinti:

ugyanúgy részesülnek a társadalombiztosítási, munkaerőpiaci ellátásokból, mint eddig, ez a két hónapos időszak még a nyugdíjba is beleszámít.

A gazdaság újraindításához és az ország versenyképességének növeléséhez is hozzájárulhat, hogy a márciusra és áprilisra járó adómentesség nem csökkenti a 12 millió forintos bevételi értékhatárt sem – tette hozzá Tállai András.

Tovább olvasom