Kásler Miklóst saját sajtóosztálya cáfolta meg a kínai vakcina ügyében

Kásler Miklósnak saját sajtóosztálya mondott ellent. Míg korábban a miniszter arról beszélt, hogy május végére eredménye lesz a védőoltások hatásának átfogó hazai vizsgálatának. Ehhez képest a Szeged Televízió kérdésére ma azt válaszolták, folynak a nemzetközi vizsgálatok, melyeknek várhatóan egy év múlva lesz eredménye. 

2021. június 03. 08:12

Kásler Miklóst saját sajtóosztálya cáfolta meg a kínai vakcina ügyében

Közben egye több Sinopharm vakcinával oltottról derül ki, hogy nincs antitestje, többségük hatvan év feletti. Mostanra már Facebook-csoportot hoztak létre azok számára, akikben nem alakult ki a védettség. Több mint 170-en töltötték már fel a nulla immunitást igazoló eredményüket. 

Civil kezdeményezést indítottak, hogy a Sinopharmmal oltott, de laboratóriumi eredményeik alapján védettséggel mégsem rendelkezők mielőbb kaphassanak egy másik típusú, harmadik oltást. Orbán Viktor pénteki rádióinterjújában tett kijelentése tovább fokozta a kétségbeesésüket, ahol a miniszterelnök ezt mondta: „Meg fogja találni a vírus az utolsó embert is, aki nem védett. Ezért egyetlen módon tudják az emberek védeni a saját és a szeretteiknek az egészségét, hogyha beoltatják magukat.”

Hiába az oltás, ha nem mindegyik biztosít védettséget.

Duda Ernő szerint a vektorvakcinák esetében, ilyen a Szputyik, a Jansen és az Astrazeneca, ha valakinek nincs ellenanyaga, attól még lehet T-sejtes védettsége, ám a kínai vakcina esetében ez – szerinte - szinte teljesen kizárt és ez veszélyt jelenthet az idősekre nézve.

A virológus példaként azt hozta fel, hogy ha van egy 60 év fölötti nagyszülő, akik megkapta a két oltást és védettségi igazolványa is van, és találkozik az unokájával, aki tünetmentes fertőző „akkor ebbe a találkozóba ő bele is halhat, tehát óriási kockázata van”

Az új, gyorsan bővülő Facebook-csoport kezdeményezését Duda Ernő is támogatja, de Rusvai Miklós, Boldogkői Zsolt virológus, és Falus Ferenc volt országos tisztifőorvos is kiáll az ügy mellett. 

Kásler Miklós miniszter korábban azt nyilatkozta, hogy elindultak az átfogó immunitás mérések. Azt nem lehet tudni, hogy a miniszter mire alapozva mondta, hogy május végére eredmények lesznek. Ugyanis, a Szeged Televíziós kérdésére a minisztérium a következőt válaszolta: „Mint a világ számos országa, természetesen Magyarország is végez kutatásokat a koronavírus kapcsán. Az Egészségügyi Tudományos Tanács és számos egészségügyi intézmény olyan programot indít, amelyben a gyógyult koronavírusos betegek celluláris immunválaszát kutatják és ennek keretében minden vakcinát bevonnak. A vizsgálat várhatóan egy évig tart.”

Arra a kérdésre pedig egyáltalán nem válaszoltak, hogy tervezik-e a 60 év feletti, Siopharmmal oltott és védettséggel nem rendelkezők harmadik oltását, valamelyik másik oltóanyaggal. 

Vélemények

mutasd mind