Kásler Miklós kiadta a rendeletet: 605 covid-ágy legyen Csongrád-Csanád megyében hétfőtől

Az egészségügyért felelős emberi erőforrások minisztere azt is meghatározta, hogy a súlyos állapotú koronavírusos betegeket ellátó intenzív osztályokon mennyi orvosnak és ápolónak kell dolgozni.
Cservenák Zoltán

2021. november 12. 16:42

Kásler Miklós kiadta a rendeletet:
605 covid-ágy legyen Csongrád-Csanád megyében hétfőtől

Szerdán adott ki utasításcsomagot Kásler Miklós, amiben 12 ezer 93 ágyat szabadítanak föl a koronavírusos betegek ellátására. Ez nagyjából azt jelenti, hogy a kormány a harmadik hullámban tapasztalt betegmennyiséggel számol a következő hetekben.

 

A Kunetz Zsombor egészségügyi szakértő Facebook-oldalán kiszivárogtatott rendelkezés szerint Csongrád-Csanád megyében november 15-től, azaz hétfőtől

  • a szegedi Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ 1821 ágyából 328-at normál covid-ágyként, 36-ot covid-intenzívként kell működtetni, ez összesen 364 ágyat jelent a koronavírusos betegeknek Szegeden.
  • Makón az 591 ágyból 106 a normál covid-ágy, 12 az covid-intenzíves,
  • Deszken a 187 ágyból 34 a normál covidos ágy, 4 a covid-intenzíves, míg
  • Szentesen a 428 ágyból 77 a normál covid-ágy, 9 az intenzíves.

 

 

A megyében összesen a 3027 kórházi ágyból tehát 605 ágyon ápolhatnak koronavírusos betegeket a négy intézményben, ebből 545 a normál covid-ágy és 61 az intenzíves.

 

A rendelkezés némileg ellentmond annak az információnak, ami kiszivárgott a szegedi klinikáról. Az itteni ápolási igazgató ugyanis arról tájékoztatta kollégáit, hogy Szegeden hamarosan csak a legsúlyosabb betegek maradnak, a megye többi kórházába viszik majd a kevésbé súlyosakat. A Kásler-féle rendelkezés ilyesmit nem tartalmaz, igaz, ettől még a betegeket szétoszthatják ilyen módon.

 

 

A rendeletből az is kiolvasható, hogy november 15-től, hétfőtől elhalasztják az elektív (halasztható) műtéteket, csak akkor csinálnak ilyen beavatkozásokat, ha van rá erőforrás az adott intézményben.

 

Ficzere Andrea a Kórházszövetség elnök az Inforádióban azt mondta:

 

„Első lépésben azokat a műtéteket fogjuk elhalasztani, ha el kell halasztani, amelyek anesztéziát igényelnek, tehát például egy szemészeti beavatkozásnál, ahol ugye nincs aneszteziológus szakorvos a műtőben, egyelőre nem kell megszorító intézkedéseket hoznunk, hiszen ezek a betegek jelenleg elláthatók. Később meglátjuk, hogy a műtők száma, az intenzív osztályok ágyszáma, illetve a normál aktív ágyak száma mit tesz lehetővé”

 

Kásler Miklós azt is előírta, hogy a legsúlyosabb koronavírusos betegeket ellátó osztályokon, tehát a covid-intenzíveken átlagosan 20 ágy esetén 1 szakorvos, 1 orvos és 5 ápoló folyamatos jelenlétét kell biztosítani műszakonként.

 

 

Az emberminiszter azt is utasításba adta, hogy azokban az idősotthonokba, ahol a létszám meghaladja a 200 főt, gépi lélegeztetéshez szükséges feltételeket kell biztosítani, „különösen non-invazív” lélegeztetőgépekkel, tehát többnyire arcmaszkos lélegeztetőgépekkel, légzést támogató gépekkel.

 

Tovább olvasom