Kásler kirúgta, Pintér visszavette, Cserháti Péter főigazgató-helyettes lehet

Újra visszatérhet az egészségügyi államigazgatásba Cserháti Péter, akit – sokak felháborodására – Kásler Miklós miniszter rúgott ki két éve. Most azonban az Országos Kórházi Főigazgatóság főigazgató-helyettesi posztjára kértek fel.
Vass Imre

2022. május 28. 12:08

Kásler kirúgta, Pintér visszavette, Cserháti Péter főigazgató-helyettes
lehet

Cserháti Péter visszatéréséről a MedicalOnline adott hírt. A szakember a második Orbán-kormány megalakulása óta látott el különféle feladatokat az államigazgatásban. 2010-ben Szócska Miklós mellett helyettes államtitkárként vitte az ügyeket, majd 2013-ban miniszteri biztossá nevezték ki. Ebben az évben nyerte el az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet megbízott főigazgatói székét is. 2014 decemberében a rehabilitációs szakellátás fejlesztéséért felelős miniszteri biztosi kinevezést kapott.

 

Cserháti Péter megbízatásáról akkor lehetett legközelebb hallani, amikor a negyedik Orbán-kormány megalakulása után három hónappal sem sikerült jóváhagyatni miniszteri biztosi kinevezésének meghosszabbítását, így 2018. szeptembertől az Állami Egészségügyi Ellátó Központ szakértőjeként foglalkozott az Egészséges Budapest Programmal. Miniszteri biztosi posztját két hónap elteltével kapta vissza, kinevezése fél évre szólt. Az egészségügyi ágazat legmegalapozottabb, szakmai koncepció mentén kidolgozott, professzionálisan szerveződő projektje volt a Cserháti Péter nevével fémjelzett EBP.

 

Megszüntette az emberi erőforrások minisztere az OORI főigazgatói megbízását – közölte 2020. április 12-én az Emberi Erőforrások Minisztériuma. Indoklásként azt írták, a főigazgatónak április 15-re biztosítania kellett volna a koronavírussal-fertőzött betegek számára több mint kétszáz ágyat, ebből április 10-én még egyetlen ágyat sem szabadítottak fel erre a célra, és 16-ára az előírt tizedét sem ígérte az intézmény vezetője a főigazgató az utasításban szereplő ágyszámmal szemben. 

 

A méltatlan eltávolítás híre nagy felbolydulást okozott szakmai körökben, a Budapesti Orvosi Kamara, a Magyar Kórházszövetség, és számos kollégája is nyíltan kiállt Cserháti Péter mellett, a Semmelweis Egyetem pedig két nappal a felmentést követően közleményben tudatta, hogy Cserháti 2019. október 1-én kelt rektori biztosi feladatkörét kibővítik, és megbízzák az egyetem komplex rehabilitációs fejlesztésével.

 

Cserháti Pétert Jenei Zoltán, aki korábbi rendőrvezetőként az immár az egészségügyért is felelős Pintér Sándor feltétlen bizalmát élvezi, az Országos Kórházi Főigazgatóság főigazgatója kérte fel az államtitkári kinevezés miatt megüresedő pozíció betöltésére.

Vélemények

mutasd mind