Kártyázzon szegedi szimbólumokkal!

A Szeged egy gyorsan, egyszerűen játszható kártyajáték, amelyben az óvodás simán megverheti a nagymamáját.

2019. március 08. 08:31

Kártyázzon szegedi szimbólumokkal!

Két játékból álló, Szegedhez kapcsolódó társasjáték-családot jelentet meg a Motiváció Műhely. Az Árral szemben – Mentsétek meg Szegedet! című kooperatív társasjátékkal az 1879-es szegedi nagy árvíznek állítanak emléket. Szűcs Norbert, a szervezet egyik vezetője lapunknak elmondta, a játékosoknak együtt kell működniük különféle stratégiai döntések és feladványok megoldásán keresztül, hogy megmentsék a Tisza áradásától a várost. A játékot elsősorban szegedieknek, Szegeden tanulóknak ajánlják, mivel megítélésük szerint a városhoz kötődők számára izgalmasak igazán a lokálpatrióta utalások, információk.

– Tudatos döntés volt, hogy nem oktatási segédanyagot, hanem élvezhető, jól játszható társasjátékot fejlesszünk. Ennek ellenére úgy gondoljuk, hogy a szegedi középiskolás diákok lokális identitásának megerősítésére egyértelműen alkalmas a játék. Tervezzük is, hogy iskolai közösségi szolgálat, illetve közösségépítő programok keretében több középiskolában bemutatjuk a játékot. Továbbá applikációt fejlesztünk hozzá, hogy a játékban felhasználható kérdéseket korlátok nélkül bővíthessük, lehetőség szerint egy közösséget, mozgalmat építve a játék tartalomfejlesztése során – mondta Szűcs Norbert.

Májustól megvásárolható

A két játék grafikusa Oláh Dóra volt, aki csapattagként vett részt a munkában, és sok kreatív elemmel gazdagította a társasokat. A játékokat egyrészt a Motiváció Műhely csapatának, tanodásainak szánják, másrészt közösségépítő programokon fogják használni. Ezen kívül május végétől megvásárolható lesz elsősorban a Motiváció online felületein keresztül, továbbá szegedi rendezvényeken. A Szegedről szóló társasjáték-családot március 11-én délután 5 órakor mutatják be a Campus emeleti termében (Vitéz utca 24.).

A társasjáték-család másik darabja, a Szeged segítségével a városhoz kapcsolódó szimbólumokat ábrázoló kártyákkal fejleszthetik koncentrációjukat a játékosok.

– Ehhez a kártyajátékhoz hat játékvariációt határoztunk meg, amelyből négy a gyors reakciókat, szimbólumok összepárosítását díjazza, kettőben pedig szegedi szimbólumokhoz kapcsolódóan kell történeteket kitalálni, elmesélni. A szimbólumok egy részét a Motiváció Műhely csapatának szervezett workshopokon választottuk ki, másrészt a Facebookon kértünk javaslatokat a követőinktől. Szempont volt, hogy ne csak ikonikus épületek, szobrok – például a dóm, a Szent István téri víztorony, a zsinagóga, a vasútállomás, a Lófara, az Árvízi emlékmű –, hanem a mindennapi szegedi élethez, életérzéshez kapcsolódó szimbólumok – például a trolibusz, a bicaj, a színház, a balett, a kézilabda – is bekerüljenek a játékba. Az épületek kiválasztásánál például fájó szívvel hagytunk ki néhány kedves helyszínt, de megítélésünk szerint ennyit bírt el a játék ebből a kategóriából – mondta Szűcs Norbert.

A szervezet vezetője hangsúlyozta, a Szeged egy gyorsan, egyszerűen játszható játék, az ovisoktól a nagyszülőkig bárki élvezhet. Már ha valaki ki mer állni az ovisokkal, akik nagyon jók a szimbólumok felismerésében...

– Reméljük, sok szegedi család beszerzi ezt a játékot, de klasszikus turista-emlékként is segítheti Szeged mítoszának alakítását – mondta Szűcs Norbert.