Karrier Napok: Informatikusnak jó most lenni

Amennyiben informatikusnak tanult valaki, semmilyen oka nincs aggodalomra; válogathat a jól fizető munkahelyeket között – ezt derült ki az egyetemen megrendezett karriernapon. Mellettük még a közgazdászok és a mérnökök is jó helyzetben vannak, a bölcsészeknek viszont nincs könnyű dolga a munkaerőpiacon.
Vass Imre

2022. április 13. 09:26

Karrier Napok: Informatikusnak jó most lenni

Az egyik kiállító kis Szilíciumvölgynek nevezte Szegedet, hiszen egyre több informatikai cég költözik ide. Legutóbb például az amerikai HTEC Group nyitott irodát a városban. Éppen ezért nem meglepő, hogy a cégek nagyrésze ilyen álláslehetőséget kínált a Karriernapon. 

 

Révész Hajnalka kémikusként végezett így kevés ajánlattal találkozott. Ő úgy tapasztalta, aki nem informatikusként végez Szegeden, annak sokkal nehezebb állást találnia. Néhány állás ajánlatot, azért talált ő is, például a Nemzetbiztonsági Szolgálatnál. Mosolyogva azt mondta, azért még a fővárosba is felköltözne. 

 

Több cég nem csak állást kínált a fiataloknak, hanem gyakornoki lehetőséget is, ami nagyon népszerű a hallgatók körében.

 

Kocsor Bernadett is ilyen lehetőséget keresett, többek között a Linamar standján is erre kérdezett rá. Elmondta, a gyakornoki munka jól mutat az önéletrajzban és egyben jó ugródeszkának is számít.

 

A gyakornoki hely több szempontból is fontos. Az egyik, hogy munkatapasztalatot szerezhetnek, másrészt enélkül esélyük sincs később megfelelő munkahelyet találni.

 

Hajdú Tamás, az EPAM Systems Kft. munkatársa elmondta, náluk leginkább gyakornoki pozíciók iránt érdeklődnek, ahol tapasztalatokat szerezhetnek és utána akár főállásban is a cégnél maradhatnak. 

 

Ezt erősítette meg Fórián Ildikó, a Linamar Hungary Autóipari és Gépgyártó Zrt. toborzási specialistája. Hangsúlyozta, a fiatalok olyan vállalatot keresnek szakmai gyakorlati képzőhelynek, amely később karrierjük elindításában is segíthet, tudja őket alkalmazni, vagy rendkívül jól mutat az önéletrajzukban.

 

Míg korábban az álláskeresők szinte első kérdése a fizetés volt, mostanában nem mindig ez a döntő szempont.

 

Nagy Balázs, a Nokia Solution Networks csapatvezetője szerint pár évvel ezelőtt még ez hangsúlyosabb kérdés volt, most azonban a fiataloknak már sokkal többet számít, hogy egy adott cég milyen értékeket képvisel, milyen karrierlehetőségeket tud biztosítani. Erősödött a szakmai kihívások és az új technológiák keresése.

 

Hasonlóan látja ezt a kérdést Nagy Noémi is, aki angol szakon végez a Szegedi Tudományegyetemen. Ő úgy gondolja, amennyiben jó munkát adnak neki, akkor először nem szempont a magas fizetés, de azért fontos, hogy a későbbiek során emelkedjen.

 

Bár egy – a választások előtt végzett – felmérés szerint a fiatalok harmada az ország elhagyását tervezte, ha nem lesz kormányváltás, az állásbörzén ennek nem volt nyoma. Az  informatikusok, a közgazdászok és a műszaki végzettségűek ugyanis itt is megfelelő lehetőséget találtak maguknak. De bölcsészeknek és politológusoknak egyedül a nemzetvédelemhez tartozó Információs Hivatal kínált munkát.

 

Nézzék meg a Szeged Televízió összefoglalóját is!