Kárpátaljai gyerekeket is vendégül látnak az Agóra szaktáborai

Óriási túljelentkezés mellett hetente 220-230 gyereket fogadnak hat héten át a Szent-Györgyi Albert Agóra napközis táboraiban. Mellette 12–15 szaktábor is indult hétfőnként. Az előbbiekben csak az étkezésért kell fizetni, az utóbbiban a foglalkozásokért is. Szeged testvérvárosából, Rahóból is jöttek gyerekek.
Bod Péter

2022. július 25. 13:01

Kárpátaljai gyerekeket is vendégül látnak az Agóra szaktáborai

A legtöbb szülő számára megoldhatatlan feladat, hogy a nyár tíz-tizenegy hetére maguk oldják meg a gyerekeik vakációs felügyeletét. Ebben nyújtanak nagy segítséget a napközis- és a szaktáborok.

 

A napközis táborokra áprilistól kezdődik meg évek óta a jelentkezés. Az igények rendre felülmúlják a lehetőségeket, annak ellenére, hogy ezekben a táborokban hetente 220-230 gyereket tudnak fogadni 

 

– mondta Orbán Hédi, az Agóra vezetője. Ezt az önkormányzati feladatot 2003 és 2012 között a Százszorszép Gyerekház végezte, majd az Agóra indulásával az új intézmény folytatta a munkát 2013-tól. A napközis táborok június végén indulnak, és augusztus első hetéig tartanak, így hat héten keresztül fogadják a zömével alsótagozatos iskolásokat.

A gombfoci örök (fotók: Iványi Aurél)

 

A táborok helyszíne az idén az első három hétben a Tarjáni Kéttannyelvű Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola. A rákövetkező három hétben a Tabán Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola. A táborozó gyerekek a hét több napján innen érkeznek az Agórában tartandó programokra.

 

A cél nem is lehet más, mint az: naponta izgalmas és érdekes programokkal szórakoztassák a táborozókat. Az idén minden hétfőn színházi előadás várja a gyerekeket az Agórába, ahol két turnusban, 9.30-tól és 11 óráról egy mesejátékot néznek meg.

A most előadott darab egyik különlegessége, hogy interaktív, aminek szereplői több alkalommal is felhívják a nézőtérről a gyerekeket a színpadra. A táborozók második napja az Agórában telik, ahol mozi, kísérleti bemutató és ismeretterjesztő előadások várják őket. 

 

A szerda a strandolásé. A táborozó gyerekek ilyenkor Partfürdőre vagy Sziksóstóra veszik az irányt. Csütörtökönként a gyerekek kézműves-foglalkozások, játszóház, sportfoglalkozások és táncház közül választhatnak. Ezek mellett érzékenyítő játszóház is várja őket a Nem Adom Fel Alapítvány közreműködésével.

Hat héten át, hetente 220-230 gyerek táborozik az Agórában

 

A táborlakók péntekenként egész napos kirándulást tesznek Hódmezővásárhelyre, ennek keretében kilátogatnak a két város között található Sun Citybe is, ahol strandolnak. A táborukat az ezen a héten kezdők pénteken Sándorfalvára kirándulnak, és Sziksósfürdőn strandolnak. 

 

Nagy könnyebbséget jelent a szülőknek, hogy a napközis táborokban csak az étkezés díját kell fizetniük, amelynek költsége nem éri el az ötezer forintot. Az önkormányzat állja a táborok költségének másik felét 

 

– jelezte az intézményvezető. A szaktáborok önköltségesek, ezekből hetente az érdeklődési körökre alapozva tizenkettő-tizenöt különböző indul. 

 

Vasárnap érkezett Szegedre kárpátaljai testvárosából, Rahóról egy héttagú gyerekcsoport, amely egy hétig tartózkodik itt. A gyerekek bekapcsolódnak az Agóra szaktáborainak munkájába 

 

– mondta el Orbán Hédi. A rahói gyerekek táborozása már hagyomány, közel két évtizede minden nyáron jönnek gyerekek Kárpátaljáról Szegedre, ami alkalmat teremt a nyelvgyakorlásra is. A Kárpátaljáról érkező gyerekek táboroztatásának költségeit a Szegedért Alapítvány és a Soroptimst Club Szeged anyagi áldozatvállalása teszi lehetővő.