Karikó Katalint egy kifejezetten bevándorlóknak járó díjjal tüntették ki az Egyesült Államokban

Szeged idei díszpolgárának legújabb elismerése kapcsán valaki most nagyon vakarhatja a fejét a Miniszterelnökségen.

2021. július 01. 17:11

Karikó Katalint egy kifejezetten bevándorlóknak járó díjjal tüntették ki az Egyesült Államokban

A Great Immigrants/Great Americans, vagyis Nagyszerű Bevándorlók/Nagyszerű Amerikaiak elnevezésű díjjal tüntették ki Karikó Katalint az Egyesült Államokban – tudatta maga a biológus, Szeged díszpolgára a Facebookon.

A New York-i Carnegie Alapítvány minden évben július 4-én ünnepli azokat a bevándorlókat, akik valami nagyszerűvel járultak hozzá az amerikai élethez. Az alapítvány idén harmincnégy honosított amerikai állampolgárt tüntet ki, köztük Karikó Katalint. Idén több mint harminc különböző országból bevándorló ember került a díjazottak listájára.

A Carnegie Alapítvány honlapján úgy fogalmaznak, hogy a kitüntetettek olyan emberek, akik munkájukkal a társadalmat szolgálják, orvosok, kutatók, a hátrányos helyzetűek, fogyatékkal élők és jogfosztottak segítői, szószólói, vagy olyanok, akik a politikában, a szavazati jogok, az éghajlatváltozás és az oktatás területén tudtak a társadalom szempontjából hasznos változásokat elérni. A díjazottakról a The New York Times július 4-i száma is beszámol majd.

Karikó Katalinról a szervezet honlapján, hasonlóan a többi díjazotthoz, hosszabban is írnak, a szövegben kiemelik a magyar tudós rendkívüli kitartását, és azt a minden akadályt legyőző elszántságát, amivel hitt kutatási területében, az mRNS-ben és az mRNS alapú vakcinák sikerességében. A szöveg megemlíti, hogy az elszántság öröklődő lehet a családban, hiszen Karikó Katalin Magyarországon született lánya felnőttként kétszeres olimpiai bajnok lett evezésben.

Karikó Katalin mellett többek között olyanok vannak az idei díjazottak között, mint

  • Albert Bourla, a Pfizer Görögországban született elnök-vezérigazgatója,
  • Carlos Lozada, a The Washington Post Peruban született könyvkritikusa,
  • John Oliver Angliában született humorista,
  • Ivan Poupyrev, a Google mérnöki és műszaki projektjeinek Oroszországban született vezetője,
  • Luis von Ahn, a Duolingo Guatemalában született társalapítója és vezérigazgatója,
  • Wayne AI Frederick, a Howard Egyetem Trinidad és Tobagóban született elnöke és sebészprofesszora, valamint
  • Helen Mirren, Oscar-, Tony-, Emmy-, Golden Globe- és BAFTA-díjas, Angliában született színésznő.

Karikó Katalin a BioNTech cég alelnöke, a szintetikus mRNS alapú vakcinák technológiájának szabadalmaztatója, tudományos eredményei tették lehetővé, hogy a koronavírus-járvánnyal gyors és hatékony vehessük fel a küzdelmet az oltások által. Az mRNS alapú vakcinák ráadásul korántsem csak a koronavírus ellen lehetnek hatékonyak, sőt, eredetileg nem is a vírus okozta betegség ellen kezdték el fejeleszteni őket, így a jövőben akár a daganatos betegségek célzott kezelésére, valamint például a szívinfarktussal szemben is hatásosak lehetnek. Karikó Katalint, Szeged idei díszpolgárát többen a Nobel-díjra is esélyesnek tartják.

kmn