Karikó Katalint, 2021 díszpolgárát ünnepli Szeged

A városháza előtt megtartott díszünnepségen vette át díszpolgári címét Karikó Katalin. Röst Gergely és Knezevics Viktor Pro Urbe díjat, Grecsó Krisztián, Kerek Attila és Török László Szegedért emlékérmet vehetett át Botka László polgármestertől.

2021. május 22. 05:14

 

17:03 Véget ért a díszünnepség.

17:00 Az ünnepség végén a Szózatot énekli a Széchenyi tér.

16:57 Borovics Tamás szavalja a kitüntetett Pont oda című versét.

16:55 Grecsó Krisztián író veszi át a Szegedért emlékérmet Botka Lászlótól.

Kattintson fönti képünkre, nézze meg Iványi Aurél galériáját a díszünnepségről!

Grecsó Krisztián a József Attila Tudományegyetem magyar szakát 2001-ben fejezte be Szegeden. Abban az évben jelent meg Pletykaanyu című novelláskötete, amellyel berobbant a köztudatba. Öt évig élt Békéscsabán, a Bárka folyóirat szerkesztőjeként dolgozott. Volt a Nők Lapja vezető szerkesztője és a Szépírók Társaságának alelnöke, 2009-től vezeti az Élet és Irodalom prózarovatát. Isten hozott című regénye németül, csehül, szlovénül és törökül is megjelent. Drámáját, a Cigányokat Máté Gábor rendezésében hat évig játszotta a budapesti Katona József Színház. A Vígszínház mutatta be Molnár Ferenc világsikerének színpadi verzióját, A Pál utcai fiúkat, amelynek szövegkönyvét Grecsó Krisztián jegyzi. 2018-ban a MASZK Egyesület szervezésében a Megyek utánad című regényből készült színdarab ősbemutatóját pedig Szegeden tartották. 2002-ben Faludy- és Bródy Sándor-díjat kapott, 2004-ben Déry Tibor-díjjal, 2006-ban pedig József Attila-díjjal tüntették ki. Tavaly a Szegeden játszódó Vera című regényével – amelynek címszereplőjét Grecsó saját személyiségéből építette fel –, idén pedig a Magamról többet című művével elnyerte a Libri irodalmi közönségdíját. Grecsó Krisztián feleségével, Árvai Judittal, és kislányukkal, Hannával Újlipótvárosban él.

16:53 Török László, a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara alelnöke, Kézműipari Tagozatának elnöke veszi át kitüntetését Botka Lászlótól.

Török László Szegeden született és tanult. Mechanikai műszerész képesítést szerzett, majd mestervizsgát tett. 1976-ban kapott iparengedélyt kulcsmásolásra, és maszekként kezdett dolgozni. Az első kulcsmásoló gépét saját maga készítette, több üzletet nyitott. 1987-ben az országban másodikként kapott bélyegzőkészítésre engedélyt, ugyanis ez a tevékenység akkor állami monopólium volt. Közben a kulcsmásolást biztonságtechnikai tevékenységgé fejlesztette. Mindig fontosnak tartotta, hogy egy vállalkozás több lábon álljon. Éppen ezért a 90-es évek óta sportserlegek és ajándéktárgyak gravírozásával, kereskedelmével is foglalkozik cége. Tizenkét alkalmazottja van, többen évtizedek óta vele dolgoznak. Néhány éve lányával vezetik a céget. 2005-ben megkapta a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Csongrád Megye Gazdaságáért díját. 2006-tól tagja a Szeged-Tisza Rotary Klubnak, 2013-ban a jótékonysági szervezet alapítójáról elnevezett Paul Harris-díjjal tüntették ki. 2016 óta a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara alelnöke és a Kézműipari Tagozat elnöke.

16:49 A Szegedi Kortárs Balett, a Varga Balett Táncstúdió, az X-Treme Tánciskola, Szilágyi Annamária és Juronics Tamás a Carmina Burana helyett a Jerusalema világslágerére adják elő a táncos kihívást.

16:46 Kerek Attilát Szegedért emlékéremmel tünteti ki Botka László.

Kerek Attila mindenkit ismer a városban, és őt is ismeri mindenki – ez a benyomása annak, aki valaha is látta őt munka közben. Az egykori szegedi Juhász Gyula Tanárképző Főiskola ének-zene és népművelés szakán végzett, a konzervatóriumban pedig zeneszerzés, karvezetés és ének szakos volt. Hatvan éven át szolgálta a várost. Pályáját művelődési ház vezetőként és színházi szervezőként kezdte. 1971-től a családi és társadalmi eseményeket szervező intézetet irányította. 1993-ban a polgármesteri hivatal rendezvény- és protokollfelelőse lett, két évig a kulturális irodát is vezette. Rendezvény- és protokolltanácsadóként, a városi és nemzeti ünnepek, megemlékezések, díjátadók szervezőjeként vonult nyugdíjba tavaly év végén. A Dugonics Társaság elnökségi tagja, a Városi Kórusegyesület vezetőségében is dolgozik. Kerek Attila, biztosan állíthatjuk, városképi jelentőségűvé vált az elmúlt hat évtizedben. Megkapta a Vaszy Viktor Emlékérmet, az Éneklő Ifjúságért Díjat, a Simándy József Emlékplakettet és a Szeged Kultúrájáért díjat, 2005-ben a Magyar Köztársaság Arany Érdemkeresztjével tüntették ki. Feleségével, Lajos Máriával 50 éve házasok, három lányuk született, Mónika, Szilvia és Tímea. Két unokájuk van.

16:42 Mozart Varázsfuvola című operájából Sarastro É-dúr áriáját énekli Cseh Antal operaénekes, közreműködik a Szegedi Szimfonikus Zenekar.

16:39 Knezevics Viktor tünteti ki Pro Urbe díjjal Botka László.

Knezevics Viktor a Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Karán szerzett diplomát. Számos nagyvállalatnál dolgozott vezetőként, elsősorban pénzügyi területen. 2010-ben kezdett a BP-nél, ahol számos pozíció betöltése után 2016-ban kérték fel a szegedi központfelépítési projekt irányítására, később pedig a szegedi iroda feltöltésére és vezetésére, valamint a BP képviseletére Magyarországon. 2019-2020-ban pedig a fenti feladatok mellett rábízták a BP fővárosi, 22 ezer négyzetméteres irodai projektjének menedzselését. Vallja, hogy egy vállalatnak nagy felelőssége van a munkavállalók megtartásában képzésében és fejlődésében. Knezevics Viktor elnökségi tagja a Magyarországi Szolgáltatói Központok Szövetségének, és elnöke a szegedi Creativ_IT társaságnak. 2016-ban elnyerte a Magyar Befektetési Ügynökség és a HOA által alapított év menedzsere elismerést. 2020-ban az EDISON platform – amely a gyerekek készségfejlesztéséhez kapcsolódó szereplőket fogja össze – feketeöves támogatói elismerésben részesítette. Fontos számára az egészséges életmód, hobbija a sport, azon belül is a lovaglás. Knezevics Viktor nős, egy 11 éves kislány édesapja.

16:35 a Tiszavirág Táncegyüttes dél-alföldi táncot mutat be.

16:32 Röst Gergely matematikusnak adja át a Pro Urbe díjat Botka László polgármester. Újra vastapsol a Széchenyi tér.

Egyetemistaként került Szegedre Röst Gergely matematikus, akit a széles nyilvánosság is megismert a koronavírus-világjárvány kitörésekor. 2006-ban védte meg PhD-fokozatát, egy héttel később már a torontói York Egyetemen kutatott. Akkoriban kezdett el foglalkozni a matematikai járványtannal. 2010-ben Szegeden szervezte meg azt a nemzetközi kutatócsoportot, amely meghonosította hazánkban a járványok matematikai modellezését. Az arizonai és az oxfordi egyetemen is kutatott. Az Alkalmazott és Numerikus Matematika Tanszék vezetője, 2020 óta a Bolyai Intézet vezetőhelyettese. Tavaly létrehozta és irányítja a Járványmatematikai Modellező és Epidemiológiai Elemző Munkacsoportot, ahol matematikusok, orvosok, epidemiológusok, és más szakemberek közösen dolgoznak a pandémia elleni védekezésben. Több mint száz tudományos publikáció szerzője, munkáját számos szakmai díjjal ismerték el. Nyolc tudományos folyóirat szerkesztője. Hobbija a foci, térdsérülése előtt versenyszerűen futballozott. Röst Gergely feleségével és három gyermekével Alsóvároson él.

16:29 Mitch Leigh La mancha lovagja című musicaljéből az Álom dalt. Énekli Cseh Antal, aki tegnap vehette át kitüntetését: a Magyar Kultúra Napján Szeged kultúrájáért aranygyűrűvel ismerték el, a Szegedi Nemzeti Színház operaénekesét.

16:27 Botka László átadja a díszpolgári címet Karikó Katalinnak. Vastaps a Széchenyi téren.

Én egy biokémikus vagyok, aki ért az RNS-ekhez – ezt mondja magáról Karikó Katalin, akiről nemrég egy francia tévécsatorna forgatott filmet „A nő, aki megmentheti a világot” címmel. Karikó Katalin nevét tavaly az egész világ megismerte. Kisújszálláson nőtt fel, majd Szegeden, az akkori József Attila Tudományegyetem biológus szakán diplomázott. Akadémiai ösztöndíjat kapott, és a Szegedi Biológiai Kutatóközpontba hívták dolgozni, ahol az RNS-csapatba került. 1985-ben létszámcsökkentés miatt elküldték. A philadelphiai Temple Egyetemen kapott állást, így férjével, Francia Bélával és akkor hároméves kislányukkal, Zsuzsával az Egyesült Államokba költözött. Néhány évvel később a Pennsylvania Egyetemre került, ahol huszonnégy évig kutatott. 2004-ben egy kollégájával, Drew Weissmann-nel szabadalmat jegyeztettek be a módosított nukleozidokat tartalmazó mRNS terápiás alkalmazására. Ezt a szabadalmat vásárolta meg 2011-ben a BioNTech és a Moderna. 2014-ben Karikó Katalin a német BioNTech cég alelnöke lett. 2018-ban a Pfizer gyógyszercéggel közösen kezdtek ezen a technológián alapuló oltást fejleszteni, ennek is köszönhető, hogy a koronavírus megjelenése után néhány hónappal már el is indult a vakcina tesztelése, tavaly december elején pedig a széleskörű felhasználás. Karikó Katalin számos rangos nemzetközi és hazai elismerést kapott, Széchenyi-díjjal tüntették ki, és a Nobel-díj várományosaként emlegetik. Büszke édesanya és nagymama, kétszeres olimpiai bajnok és ötszörös világbajnok evezős lánya néhány hónappal ezelőtt adott életet Karikó Katalin első unokájának, Alexandernek.

16:26 Tisztelt Szegediek! Kedves Ünneplők!

Még nem tudhatjuk pontosan, hogy mit hoz a jövő számunkra. Csak bízni tudunk benne, hogy a járvány nehezén már túl vagyunk. De akárhogyan is alakul, annyit biztosan mondhatok, amelyik városnak ilyen kiválóságai vannak, annak nincs oka félnie! Az idei díjazottak példája is azt mutatja, hogy tehetséggel, tudással, összefogással, nincs az a baj, amin felül ne tudnánk kerekedni. De a közösségünk minden tagja több önmagánál! Mindenki részese egy nagyobb egésznek, mindenki hozzájárul szabad városunk életéhez. Szeged azért az összefogás városa, mert ezt a felelősséget mi jobban érezzük magunkon. Tudjuk, hogy tetteinknek súlya van, rajtunk múlik, hogyan alakul városunk jövője.

Kedves Szegediek!

Nincs az a veszély és kihívás, amivel ne tudnánk megküzdeni! Ha nehézségek árán is, de tudom, hogy most is felül fogunk kerekedni! Ünnepeljük hát együtt gyönyörű, magyar és európai városunkat!

Boldog Születésnapot büszke, szép, szabad Szeged!

16:25 Török László, a Kereskedelmi és Iparkamara alelnöke, a kézműipari tagozat elnöke. Kiváló munkáját dicséri, hogy a szegedi kézművesek országszerte és a határon túl is nagy népszerűségnek örvendenek. Az első kulcsmásoló gépét saját maga készítette, több üzletet is nyitott. 1987-ben az országban másodikként kapott bélyegzőkészítésre engedélyt, ugyanis ez a tevékenység akkor állami monopólium volt. Több jótékonysági és civil szervezet munkájában vesz részt évtizedek óta. Szegedért Emlékéremmel köszönjük meg neki, amit a magyar és a szegedi kézművesekért tesz!

Köszönet, köszönet érte!

16:24 Kerek Attila nélkül nincsen Szeged Napja. És nincs semmilyen ünnepség, évtizedeken át szervezte városunk programjait nagy-nagy odafigyeléssel és szeretettel. Városunk közeli és távoli múltjának nagy ismerője és ceremóniamestere ő. Hálás vagyok, hogy együtt dolgozhattam vele, amíg nyugdíjba nem vonult. Szegedért Emlékérem a kitüntetése a sok évtizedes nagyszerű munkájáért!

Köszönet, köszönet érte!

16:23 Szeged a szabad kultúra városa.

És mi büszkék vagyunk rá, hogy a kortárs magyar irodalom egyik legsokszínűbb és legkiválóbb alkotója nálunk tanult, és mai napig szívesen tér vissza hozzánk. Grecsó Krisztián újságot, színdarabot, regényt, verset és ha éppen úgy szállja meg az ihlet, dalszövegeket is ír. Izgalmas, érzékeny és nagyon eleven alkotó, aki igazi szenvedéllyel formálja olvasóit.

Köszönet, köszönet érte!

16:22 Knezevics Viktor a British Petrol országigazgatója és szegedi irodavezetője. Valódi üzleti sikert nem lehet elérni tudás, tehetség és szorgalom nélkül. Knezevics Viktornak döntő szerepe volt, hogy a világ egyik legnagyobb vállalata új központot és több mint 500 új munkahelyet hozott létre Szegeden.

Köszönet, köszönet érte!

16:21 Röst Gergely a Szegedi Tudományegyetem matematikusa már jó előre látta, hogy a járvány milyen komoly veszélyt jelent. Tudását és számításait jó okkal használták fel a hazai védekezés megszervezéséhez. Felbecsülhetetlenül értékes munkát végez ő is a koronavírus elleni küzdelemben. Pro Urbe díjjal jutalmazzuk mindezért, és sok sikert, eredményes folytatást kívánunk neki!

Köszönet, köszönet érte!

16:20 Tisztelt Ünneplők!

Ma, Szeged napján, büszke, sokszínű, szabad városunkat ünnepeljük, és a legjobbjainkat díjazzuk. Akik munkásságukkal jó példát állítanak nekünk. Elsőként köszöntünk egy kivételes tudóst és kutatót, aki az emberiségnek reményt adott tehetségével a világjárvány idején. Aki kutatótársaival közösen védelmet nyújtott nekünk a járvány ellen.

Hölgyeim és Uraim! Tisztelt Szegediek!

Karikó Katalin, akinek a koronavírus elleni első és legmodernebb oltást köszönhetjük, Szegeden alapozta meg azt a tudást, amely később világhírnevet hozott neki. Ma a Föld számos országában áldják a nevét, mint a világ megmentőjét. Büszkék és hálásak vagyunk neki, hogy messze vitte és ma vissza is hozta hozzánk Szeged jó hírét! Örök dicsőség ezért Szeged új díszpolgárának, Karikó Katalinnak.

Köszönet, köszönet érte!

16:18 Mi Szegeden a tudásban, a tehetségben és a szorgalomban hiszünk. És a legfőbb értékeink ilyenkor, a válság idején még fontosabbá válnak. Éppen ezért aggódva tekintünk az országban zajló folyamatokra, amelyek veszélybe sodorhatják az oktatás, a tudomány szabadságát. Hiszen Szeged a tudás városa, és aki az egyetemünk függetlenségét veszélyezteti, az városunk szabadságát sodorja veszélybe.

16:17 Azt gondolom, minden szegedit elismerés illet. Büszke, összetartó városunk helyt áll a legnehezebb időszakban is. Ahogy a történelme során már oly sokszor korábban. Hiszen nem ez volt az első járvány, amely fenyegető árnyékként tornyosul fölénk az elmúlt háromszáz esztendőben.

  • Az 1700-as években több pestis járvány is tombolt Európában és Szegeden is.
  • A kolera a XIX. században szedte áldozatait városunkban.

Ki gondolta volna, hogy a XXI. században is ilyen súlyos járványhelyzet alakulhat ki?

És emiatt nem találkozhatunk szeretteinkkel, nem ölelhetjük át őket.

Ki gondolta volna, hogy a járványveszély miatt be kell majd zárnunk az iskolákat, az egyetemet, a vendéglátóhelyeket, a színházunkat, a mozikat és az uszodáinkat is.

Maszkot kell viselnünk, távolságot kell tartanunk, és kijárási korlátozásokkal kell gátat szabni a járvány terjedésének. Ha az elmúlt évszázadok valamire megtanítottak minket, akkor az nem más, minthogy a bajban kell a legjobban összefognunk.

És Szeged most is példát mutatott.

A szegediek fegyelmezetten betartották és betartják a korlátozásokat.

A városban önkéntesek gyártottak maszkokat, megszerveztük az idősek ellátását, a kimerült orvosoknak és ápolóknak erőt adó, finom ételeket vittek a civilek.

A szolidaritást kifejező piros szívek jelentek meg az ablakokban, az erkélyeken esténként tapssal fejeztük ki köszönetünket.

Szeged, mint története során már oly sokszor, most is példát mutatott és összefogott.

A város is mindent elkövetett, hogy segítse a szegedieket, annak ellenére, hogy amíg világon mindenhol plusz állami segítséget nyújtottak a városoknak, nálunk folyamatosan csökkentették az önkormányzatok támogatását az elmúlt egy évben.

Mi ennek ellenére mind a 6000 önkormányzati munkatársunk állását megvédtük Szegeden.

Több száz szegedi vállalkozónak engedtük el a bérleti díját, hogy a járvány enyhülésével folytatni tudják munkájukat. Az egész országban kivételes, szociális védőhálónkat is megőriztük. Az újonnan bevezetett jóléti intézkedéseinket is megőriztük. Továbbra is minden szegedi nyugdíjast 10 ezer forinttal támogatunk, és 10 ezer forint jut minden szegedi általános iskolás gyermek idei tanévkezdésére is.

  • Mi abban hiszünk, hogy minél nagyobb a baj, annál inkább szükség van a segítségre.
  • Mert mi Szegeden az összefogásban hiszünk.
  • A bajban kezet nyújtunk egymásnak.
  • Mi sosem azt néztük, ki honnan érkezett hozzánk, mi a politikai értékrendje, a vallása, a származása.
  • Nekünk csak az számít, hogy ki mit tesz közösségünkért, szeretett városunkért.

16:15 De a szomorú emlékezésen túl mondjunk köszönetet mindazoknak, akik most is a betegekért küzdenek, akik életet mentenek.

Fejezzük ki hálánkat kiváló szegedi orvosainknak, ápolóinknak, a mentősöknek, a szociális otthonok dolgozóinak.

Köszönjük meg nekik, hogy ebben az olykor kilátástalannak tűnő időszakban is erőt meríthettünk bátorságukból, és kitartó, odaadó munkájukból!

Zengjen most közös tapsunk köszönetként nekik!

16:14 Hölgyeim és Uraim! Tisztelt Vendégeink! Kedves Szegediek!

Nagy öröm, hogy idén, ha korlátozásokkal is, de újra együtt lehetünk Szeged Napján.

Ez a nap nemcsak az örömről, hanem a reményről is szól, hogy talán végre túl vagyunk már a járvány legnehezebb időszakán, amely több mint egy éve keseríti meg életünket.

Nemcsak Szegeden, hanem az egész országban, Európában és szerte a világon.

És bár ez a nap az örömé és a reményé, elsőként mégis az áldozatok emléke előtt rójuk le tiszteletünket.

Harmincezer honfitársunk vesztette életét a járvány kitörése óta, több mint 500 szegedi polgártársunkat veszítettük el.

Fájdalmasan nagy ez a szám.

Ma már nincs olyan magyar család, amelyiknek rokonai, barátai, ismerősei közül ne betegedtek volna meg.

Ma már nincsen olyan család, amelyiknek ne lenne személyes élménye arról, hogy milyen komoly fenyegetést jelent ez a betegség.

Gondoljunk most először azokra, akik sajnos már nem lehetnek velünk!

Néma felállással emlékezzünk most rájuk.

16:12 Botka László polgármester ünnepi beszédét mondja.

16:08 Brahms VI. Magyar táncát játssza a Szegedi Szimfonikus Zenekar, vezényel Gyüdi Sándor Liszt-díjas karmester.

16:06 Borovics Tamás színművész Juhász Gyula Szonett Szegedhez című versét szavalja.

16:02 Fanfárszóra érkeznek a zászlók: a Szegedi Szimfonikus Zenekar rézfúvósai játsszák a Szeged híres várost. Érkezik Botka László polgármester, felesége Lugosi Andrea és Karikó Katalin, Szeged díszpolgár. Himnusz.

15:53 Köszöntünk mindenkit a Széchenyi térről! A vendégek lassan elfoglalják a helyüket, az érdeklődőkkel hamarosan megtelik a tér szökőkút előtti része.

 

Korábban írtuk:

A Széchenyi tér városháza előtti részét lezárták, a járványhelyzet miatt kordont kellett vonni a díszünnepség meghívottjai és az érdeklődő szegediek közé. A kordonon belülre csak a díszünnepség védettségi igazolvánnyal rendelkező meghívott vendégei – a kitüntetettek és családtagjaik, a közgyűlés tagjai, az egyetem, a rendőrség és más meghatározó közintézmények vezetői – léphetnek be.

A Szeged Televízió élőben közvetíti a díszünnepséget, ami a csatorna mellett nézhető

Itt, az oldalunkon, szöveges tudósításban is beszámolunk a történésekről.

Garai Szakács László