Karikó Katalinnak az év vége sem telik el újabb díj nélkül

Négy Nobel-díjas ajánlotta a 2021-es Golden Plate Awardra, amit december 23-án vett át.
Cservenák Zoltán

2021. december 31. 12:28

Karikó Katalinnak az év vége sem telik el újabb díj nélkül

Az mRNS-alapú technológia kifejlesztését felfedezéseivel megalapozó biokémikus, Szeged díszpolgára és a Szegedi Tudományegyetem kutatóprofesszora Los Angelesben vette át az „Aranytányér” díjat.

 

Ezzel az „Amerikai Teljesítmények Akadémiájának” lett kitüntetett tagja Karikó Katalin – számol be közleményében a Szegedi Tudományegyetem.

 

Az „Aranytányért” öt – a művészetek, a közszolgálat, a tudomány és felfedezés, az üzleti élet, a sport – kategóriában adják át. A rangos díjat megkapta már – többek között – a filmrendező Steven Spielberg, a béke Nobel-díjas Mihail S. Gorbacsov; a Magyarországról indult atomfizikus Teller Ede; a Microsoft Corporation társalapítója, Bill Gates; a profi kosaras Michael Jordan is.

 

Az Academy of Achievement kitüntetését 2021. december 23-án, a Los Angeles-i Bel Air Hotelben tartott díszvacsorán vette át Karikó Katalin. 

 

 

A Szegedi Tudományegyetem kutatóprofesszora Twitter-bejegyzése pontosította, hogy a banketten készült fényképen mellette látható Frances H. Arnold adta át az „Aranylemez” éremváltozatát, amelyet a nyakába akasztva viselt, hasonlóképpen a mellette álló, a 2021. évi orvosi Nobel-díjat elnyert Ardem Patapoutianhoz és a 2020-as fizikai Nobel-díjas Andrea Ghezhez.

 

Az asztaltársaságból a 2018. évi kémiai Nobel-díjas Frances H. Arnold 2014 óta tagja „a Teljesítmény Akadémiájának”. Rajta kívül a magyar biokémikus ajánlója volt a 2020-as kémiai Nobel-díjas, a „kódfejtő” Jennifer A. Doudna is, aki méltatást írt a TIME 100 listára, a világ száz legbefolyásosabb embere közé választott Karikó Katalinról.

 

Karikó Katalin érdemeinek méltatói között volt a sejtreceptor-kutatás úttörője, Robert J. Lefkowitz, illetve az ugyancsak Nobel-díjas James P. Allison, akinek sok rákos beteg köszönheti az életben maradását. A chekpoint gátlók felfedezője, az amerikai immonológus, a Cancer Research Institute igazgatójaként 2021. november 10-én adta át Karikó Katalinnak a William B. Coley-medált. Érdekesség, hogy mindkettőjük kitüntetés-gyűjteményében szerepel – többek között – a Breakthrough Prize, a Horwitz Prize, a Paul Ehrlich and Ludwig Darmstaedter Prize, a Lasker Award, az Albany Medical Center Prize és a Dr. Paul Janssen Award – olvasható a szegedi egyetem közleményében.

Címlapon

mutasd mind