Karikó Katalin Szegeden: az ember tudja magáról, hogy akar valaki lenni – kiállítás nyílt a világhírű tudósról

Karikó Katalin páratlanul gazdag és szerencsére lezáratlan tudományos életművének elismeréseiből, kitüntetéseiből és az egyetemi könyvtár Karikó-gyűjteményéből nyílt kiállítás csütörtök délelőtt a József Attila Tanulmányi és Információs Központban.
Bod Péter

2022. december 08. 16:45

Karikó Katalin Szegeden: az ember tudja magáról, hogy akar valaki lenni – kiállítás nyílt a világhírű tudósról

– Világéletemben versenyzőtípus voltam. Már általános iskolásban hetedikesként harmadik lettem az élővilágversenyen – mondta el Karikó Katalin elismerései – a tanulmányi versenyektől a Lasker-díjig című kiállítás-megnyitóján maga az érintett, a világ egyik legismertebb és legelismertebb tudósa, a szegedi egyetem egykori hallgatója.

 

A versennyel és a versenyszellemmel kapcsolatosan úgy fogalmazott, az ember tudja magáról, hogy akar valaki lenni. Azt is nyomatékosította, nem a díjak a fontosak. Ő kutatói munkájának első harminc-negyven évében nem kapott díjat.

 

– Vidáman dolgoztam, mert a kutatásaim jól haladtak

 

– tette hozzá, amit a rá jellemző szerénységgel úgy folytatott, hogy: „nem én találtam ki a dolgokat, hanem hozzátettem, amit hozzátettem”.

 

Az átadott relikviák között van Karikó Katalin iskolás kori redőnyös tolltartója, Smena orsós fényképezőgépe, iskolai füzetei, egyetemi biológiai jegyzetei saját kezű rajzaival. A gyűjtemény kiegészítésére szolgáló egyetemi jegyzeteit Karikó Katalin Fendler Juditnak, az egyetem kancellárjának adta át a kiállításmegnyitóján.

 

A világhírű tudós a kiállításmegnyitó mellett azért is érkezett Szegedre, hogy részt vegyen a Szegedi Tudományegyetem XI. Szent-Györgyi Tanulmányi Versenyén, ami miatt egy Dubaiban rendezett díjátadót is lemondott.

Karikó Katalin: A korábbiaknál sokkal jobban kellene arra törekedni, hogy közérthető módon igyekezzenek elmagyarázni a most folyó kutatások és fejlesztések lényegét és eredményeit a közemberek számára

A kiállításmegnyitón való részvételt azért is fogadta el, mert a tudomány népszerűsítését nagyon fontos témának tartja, amiért ilyen módon is tehet valamit. Burkoltan azt is megfogalmazta, hogy személyiségével nehezen tartja összeegyeztethetőnek a magáról szóló tárlat megnyitását.

 

– Adjátok tudásotok legjavát! 

 

– fordult a tárlatmegnyitón jelenlévő tanulmányi verseny részvevőihez. Az élet úgy kezdődik, hogy annak hétköznapjai vannak – utalt Karikó Katalin tudományos pályájára köszöntőbeszédében Szabó Gábor professzor, a szegedi egyetemet működtető alapítvány kuratóriumának elnöke. A világhírű tudósról, akivel egy időben járt a szegedi egyetemre, úgy fogalmazott, hogy a tehetség mellett kitartásának köszönhette kiemelkedő tudományos eredményeit. Főleg az utóbbira tenném a hangsúlyt – zárta szavait Szabó Gábor. 

 

Az egyetem Klebelsberg-könyvtárának a legújabb gyűjteménye a Karikó-gyűjtemény olyan jeles gyűjtemények mellett, amilyen a Szent-Györgyi- és a Klebelsberg-gyűjtemény – kezdte beszédét Nagy Gyula, az egyetemi könyvtár főigazgatója. Soha nem látott nagyságú tárlatot állítottak össze az egyetem könyvtárosai, köszönhetően annak is, hogy az elmúlt években szinte megszámlálhatatlan híradás foglalkozott a Karikó Katalin kutatásaival és tudományos eredményeivel.

 

 

A könyvtár virtuális formában is elérhetővé tette a Karikó-gyűjteményt, ami e pillanatban magyar mellett angol és német nyelven elérhető. Most készítik elő a francia fordítást.

 

Újságírói kérdésekre válaszolva Karikó Katalin elmondta: jelenleg nincs ideje kutatásra, új munkába az mRNS-alapú vakcinák kifejlesztése óta nem fogott. Úgy vélekedett, hogy a tudomány népszerűsítéséért sokat tehet a sajtó, legfőként azzal, ha érdekes cikkeket ír a most zajló fontos kutatásokról. Hozzátette: a koronavírus-járvány ideje alatt addig kizárólag a tudományban használt kifejezések sokaságát ismerték meg és használják a hétköznapi emberek is.

 

A Szeged.hu ennek kapcsán azt kérdezte, hogy tapasztal-e a tudományos élet szereplő részéről szemléletváltást, ami azt célozná: a korábbiaknál sokkal jobban kellene arra törekedni, hogy közérthető módon igyekezzenek elmagyarázni a most folyó kutatások és fejlesztések lényegét és eredményeit a közemberek számára. Karikó Katalin elismerte, hogy erre a fajta szemléletváltásra szükség van, és úgy látja, hogy jó irányú változások indultak el ezen a területen. 

 

A kiállítás szerkesztője Újszászi Ilona, az egyetem sajtóosztályának munkatársa, akinek segítője Csengődi Erika, az egyetemi könyvtár munkatársa volt. A kiállításhoz szükséges fotókat Sahin-Tóth István készítette. A csütörtökön délelőtt megnyílt tárlat január 31-ig tekinthető meg a József Attila Tanulmányi és Információs Központjában.