Karikó Katalin megkapta a legrangosabb német orvostudományi díjat is az mRNS-kutatásaiért

A hírvivő RNS megelőzési és terápiás célú fejlesztése terén elért eredményeiért Karikó Katalin biokémikus, valamint az Özlem Türeci és Uğur Şahin orvosházaspár kapja a 2022. évi Paul Ehrlich és Ludwig Darmstaedler-díjat. A patinás, hetvenéves kitüntetés a második olyan elismerés, amelynek együtt örül a Covid-19 betegség elleni küzdelemben kulcsszerepű BioNTech cég három vezetője.

2021. szeptember 21. 11:35

Karikó Katalin megkapta a legrangosabb német orvostudományi díjat is az mRNS-kutatásaiért

Németország legrangosabb orvostudományi kitüntetését közösen nyerte el a BioNTech három irányítója. Szeged díszpolgára, Karikó Katalin nyolc éve dolgozik együtt alelnökként a biotechnológiai céget alapító és tulajdonló, németországi egyetemeken orvosként végző, majd vállalkozóvá lett török–német Özlem Türeci és Uğur Şahin házaspárral. Együttműködésük eredményeként válik az mRNS-alapú technológia az emberi betegségek elleni küzdelemben terápiás „csodafegyverré”.

– Az mRNS-ek olyan hírvivő molekulák, amelyek a sejtmagban lévő DNS-től a riboszómákhoz szállítják a genetikai információt, ahol a fehérjeszintézist irányítják. Így a genetikai információ biológiai funkcióvá alakul át – olvasható a Paul Ehrlich Alapítvány közleményében. A tudósi elhivatottságra példa, hogy az 1990-es években, a DNS-kutatás dominanciája idején is hű maradt céljaihoz Karikó Katalin. Sok-sok akadályt leküzdött 24 éven át a Pennsylvániai Egyetem kutatójaként, mire felfedezte, hogyan lehet tompítani a szervezet saját védelmi válaszát a szintetikus mRNS ellen, és ennek következtében hogyan lehet jelentősen növelni a sejten belüli fehérjetermelést.

A rákkutatásban és a vakcina-fejlesztésben szerzett tapasztalatokat Uğur Şahin és Özlem Türeci. Az 1990-es évek közepe óta a homburgi és a mainzi orvosi egyetemen dolgoztak. Optimalizálni igyekeztek az mRNS-molekulák szerkezetét, hogy azt rák elleni oltóanyagként be lehessen adni. Rendkívüli precizitással módosították az mRNS különböző szerkezeti összetevőit, s ezzel jelentősen megnövelték a sejten belüli stabilitását, illetve a transzlációs hatékonyságát. A BioNTech jelentős előrelépést ért el a rák elleni vakcinák klinikai alkalmazásában, többek között a megfelelő lipid-nanorészecskék mint szállítóeszközök kifejlesztésének köszönhetően.

A két kutatási irány 2013-ban, Karikó Katalinnak a BioNTech céghez érkezésével kapcsolódott össze. A fehérjepótló terápiák, illetve a SARS-CoV-2 elleni vakcinák gyors kifejlesztéséhez nélkülözhetetlenek a gyulladást nem okozó, módosított mRNS molekulák. A Covid-19 betegség elleni vakcinák fejlesztése felgyorsította annak az mRNS-alapú technológiai platformnak a létrehozását, amely „csodafegyverként” paradigmaváltást indít el az orvostudomány egyes területein. Ezt a közös eredményt ismeri el a Paul Ehrlich- és Ludwig Darmstaedler-díjjal a Paul Ehrlich Alapítvány Tudományos Tanácsa, amelynek döntését ma jelentették be Frankfurtban.

A Paul Ehrlich- és Ludwig Darmstaedler-díj 1952 óta létezik. Rangját a fáradhatatlan kutató, 1908 egyik Nobel-díjasa, Paul Ehrlich (1854–1915) és a tudománytörténészként is nagyot alkotó vegyész, Ludwig Darmstaedter (1846–1927) neve fémjelzi. A „kemoterápia megalapítójának” is nevezett Paul Ehrlich a gyógyszerészetben először használta a „csodafegyver” kifejezést, és posztulátumával tudósok generációit inspirálta arra, hogy hatékony molekuláris rákterápiákat dolgozzanak ki. A Paul Ehrlich- és Ludwig Darmstaedler-díjat eddig elnyert 128 tudós közül 25 a Nobel-díjat is megkapta. Az elismerést, amely az utóbbi években 120 ezer euróval együtt jár, várhatóan 2022. március 14-én, Paul Ehrlich születésnapján adják majd át az mRNS-terápiát fejlesztő három kutatónak.

Karikó Katalin legutóbb a Keio Egyetem díját kapta meg a kutatásaiért.

Címlapon

mutasd mind