Karikó Katalin megkapta a John Scott Awardot, a felfedezők legpatinásabb amerikai kitüntetését

A 205 éves amerikai kitüntetés Szeged díszpolgára és kutatótársa, Drew Weissman legújabb elismerése. A feltalálók különleges díját – az Európában dolgozó és egy nappal korábban a Német Jövő Díjat elnyert – Karikó Katalin helyett a férje, Francia Béla vette át november 18-án Philadelphiában.
Garai Szakács László

2021. november 19. 17:40

Karikó Katalin megkapta a John Scott
Awardot, a felfedezők legpatinásabb amerikai kitüntetését

Létrehozta „a stabil és biztonságos mRNS konstrukciót”, ami „lehetővé teszi a gén által kiváltott immunválaszt az emberi szervezetben” – ezért kapta Karikó Katalin a John Scott Awardot. A philadelphiai kitüntetést az ottani Pennsylvániai Egyetemen kutatótársává lett Drew Weissmannal együtt nyerte el. A Karikó–Weissman kutatópáros philadelphiai egyetemi berkekben elért teljesítményét emeli ki a philadelphiai kitüntetés indoklása. A 1816-ban alapított John Scott-díjat 1919 óta a Franklin Intézet és Philadelphia városi tanácsa adományozza a feltalálóknak és a felfedezőknek.

 

A kitüntetést John Scott, a XIX. században Edinburgh városában élt vegyész hozta létre. A skóciai alapító az általa tisztelt amerikai Benjamin Franklin hagyatékának a kezelésével megbízott philadelphiai társaságot arra szólította föl, hogy támogatásával adományozzon „hasznos találmányokat létrehozó leleményes férfiaknak és nőknek” húsz dollárt meg nem haladó díjat és egy megfelelően feliratozott rézérmet. A John Scott-díjjal 2021-ben is rézérem, oklevél és 10 ezer dollár, azaz több mint 3 millió 200 ezer forint pénzjutalom jár.

 

Az ipar, a mezőgazdaság, a tudomány területén dolgozó sok-sok innovátor megkapta a kitüntetést. A hosszú névsorból kitűnik a világ legtermékenyebb feltalálója, az amerikai Thomas Edison neve, akit túlzás lenne makulátlan feltalálónak nevezni, vagy Nikola Tesla, akit az egyetemi sajtóközlemény osztrák–magyar állampolgárként tüntet fel. Igen, az SZTE sajtóközleménye szerint a XIX. században volt olyan, hogy valakinek az állampolgársága osztrák–magyar. Tesla szerb volt, Horvátországban született 1856-ban, Smiljanban. Visszatérve a szintén díjat nyert híres elődökre: köztük van Marie Curie, vagy az amerikai vegyész Jennifer Doudna, aki a legbefolyásosabb személyek 2021. évi „Time 100” listájára laudációt írt Karikó Katalinról.

 

A John Scott Award 2021. november 18-i, philadelphiai díjátadó ceremóniáján Karikó Katalint a férje, Francia Béla képviselte. Szeged díszpolgára ugyanis több hete Európában tartózkodik. Karikó Katalin a philadelphiai ünnepség előtti napon vette át Berlinben a Német Jövő Díjat.

 

Címlapon

mutasd mind