Karikó Katalin megkapja a Benjamin Franklin-érmet is

Élettudományok kategóriában Szeged díszpolgára kutatótársával, Drew Weissmannal megosztva veheti át az Egyesült Államok legrégebbi átfogó tudományos és technológiai díját jövőre.
Cservenák Zoltán

2021. december 02. 14:13

Karikó Katalin megkapja a Benjamin Franklin-érmet is

A philadelphiai Franklin Intézet honlapján olvasható méltatás szerint a Karikó Katalin és Drew Weissmann munkája lehetővé teszi az mRNS biztonságos, hatékony és életmentő vakcinaplatformként történő használatát a fertőző betegségek, köztük az új koronavírus megelőzésére.

 

A philadelphiai Franklin Intézet 1824 óta tiszteleg Benjamin Franklin öröksége előtt azzal, hogy kitüntetéseket adományoz a tudományos és a mérnöki munka kiemelkedő teljesítményeiért. Az Egyesült Államok legrégebbi átfogó tudományos és technológiai díjaként az intézet több mint kétezer úttörő tudóst, mérnököt, feltalálót ismert el a világ minden tájáról.

 

Az elismerésről beszámoló Szegedi Tudományegyetem közleménye szerint a philadelphiai intézet 2022. május 5-re tervezett díjátadó ünnepségén összesen kilenc kategóriában jutalmazza a tudomány, az ipar és az üzleti élet 13 mai úttörőjét.

 

Karikó Katalin az mRNS-sel kapcsolatos munkáját az SZTE kutatóprofesszoraként is folytatja.

 

(MTI)
 

(Képünk illusztráció; fotó: Szabó Luca)

Címlapon

mutasd mind