Karikó Katalin kapta a tudományos „Oscarnak” számító Breakthrough-díjat

Szeged díszpolgára egymás után veheti át a rangos elismeréseket az mRNS-technológia kifejlesztésében és alkalmazásában végzett munkájáért. A legfrissebb, Drew Weissmannal közösen kapott díjjal komoly pénzjutalom is jár.

2021. szeptember 09. 22:40

Karikó Katalin kapta a tudományos „Oscarnak” számító Breakthrough-díjat

A covid19-vakcinák gyors kifejlesztését tette lehetővé a módosított RNS-technológia, a világra szóló felfedezés, amely a Karikó Katalin és Drew Weissman kutatópáros érdeme. Ezt ismeri el a 2022-es Breakthrough-díj,

aminek élettudományi kategóriájában az mRNS úttörőit tüntetik ki. A 3 millió dollár pénzjutalommal együtt járó kitüntetést „tudományos Oscar-díjnak” is nevezik.

Karikó Katalin sikeréről a Szegedi Tudományegyetem közölte: a 21. század legfontosabb felfedezése Karikó Katalin és Drew Weissman nevéhez fűződik: Az mRNS-alapú technológia és vakcinák adták az alapját a koronavírus elleni küzdelemnek, a világjárvány megfékezésének.

2012 óta adják át a Breakthrough-díjat. Az eddig elismert személyek közé tartozik például az angol elméleti fizikus, Stephen Hawking; a kitüntetettek között a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) egykori hallgatója, Karikó Katalin lett az első magyar tudós.

A Breakthrough-díj – magyarra fordítva – az „áttörés díja”, ami a „tudományos élet paradigmaváltó kutatásait” ismeri el. Évente három – élettani, fizikai és matematikai – kategóriában ítélik oda. Ez a világ legnagyobb pénzjutalommal, kategóriánként 3–3 millió dollárral járó tudományos kitüntetése. A természettudományi kutatókat elismerő, „a tudomány Oscar-díjának” is nevezett elismerést – mások mellett – Mark Zuckerberg, a Facebook elindítója alapította.

Karikó Katalin a Szegedi Tudományegyetemen 1973 és 1978 között biológus szakon tanult, majd a Szegedi Biológiai Központban végzett kutatómunkája eredményeként védte meg PhD-dolgozatát, 1982-ben avatták biokémikus doktorrá.

Drew Weissman és Karikó Katalin (fotó: Szegedi Tudományegyetem)

A Pennsylvániai Egyetemen 1997-ben kezdett együtt dolgozni Drew Weissmannal. Mérföldkőnek számít 16 évvel ezelőtti, 2005-ben tett tudományos felfedezésük. Az ezt leíró publikációjukból kiderült, hogyan lehet az mRNS-t módosítani annak érdekében, hogy ne okozzon gyulladást és így terápiás célokra felhasználható legyen. Kidolgozták azt a hatékony stratégiát is, amely lehetővé teszi az mRNS szervezetbe juttatását úgy, hogy az elérje a megfelelő célpontot. A Karikó–Weissman kutatópáros megnyitotta az utat az életmentő vakcinák megalkotásához, amikor a koronavírus-járvány 2020-ban megrendítette a világot. Az mRNS-alapú oltóanyagot a világ közel kétszáz országában alkalmazzák.

Innovatív együttműködésükért és felfedezéseikért a két kutató közösen nyerte el a „Nobel-díjhoz vezető útra terelő” Rosenstiel- és Horwitz-díjakat. Karikó Katalin, aki Szeged díszpolgára, megkapta a Széchenyi-díjat, a Semmelweis-díjat, a Reichstein-érmet, a Pennsylvaniai Egyetem Perelman Orvosi Iskola róla nevezte el ösztöndíját, a biokémikust az Emberi Méltóság Tanácsa kitüntette, átvehette a Great Immigrants/Great Americans, vagyis Nagyszerű Bevándorlók/Nagyszerű Amerikaiak elnevezésű díjat. A Szegedi Biológiai Kutatóközpontban Straub-plakettet kapott. A szemeszternyitó szenátusi ülésen a Szegedi Tudományegytem díszdoktorává avatták.

Címlapon

mutasd mind