Karikó Katalin kapja a Szegedért Alapítvány fődíját

Harmincharmadik alkalommal döntöttek a Szegedért Alapítvány kuratóriumai, és a civil ajánlásokból kiválasztották a 2022-es év díjazottjait: a fődíjast valamint a tudományos, a művészeti és a társadalmi-állampolgári kuratórium díjazottját.
Vass Imre

2022. február 16. 17:35

Karikó Katalin kapja a Szegedért Alapítvány fődíját

A Szegedért Alapítvány célja 1989 óta változatlan: egyrészt a kiemelkedő teljesítményt nyújtók, Szeged nemzetközi rangját növelő személyek civil díjakkal történő elismerése, emellett pedig a város szempontjából értékes kezdeményezések, események megvalósításának támogatása.

 

Ezt fejezi ki az alapítványi díjazottak személye is. Csak néhány az elmúlt 32 év alatt elismert 128 kiemelkedő, iskolateremtő személyiség közül: Szőkefalvi-Nagy Béla és Totik Vilmos matematikusok; Szabó Gábor és Bor Zsolt lézerfizikusok; Alföldi Lajos, Kondorosi Éva, Ormos Pál, Vígh László, Venetianer Pál biológusok; Gábor Miklós és Fülöp Ferenc gyógyszerkutatók. De hasonló nagyságok találhatók a művészek között is: Gregor József operaénekes, Szecsődi Ferenc hegedűművész, Király Levente, a Nemzet Színésze, Juronics Tamás koreográfus. A névsor ebben az évben is méltó utódokkal folytatódik.

 

Fotó: Iványi Aurél

 

Az ügyvezető és szakmai kuratóriumok február 16-i ülésén döntöttek az idei díjazottakról és támogatásokról.

 

A Szegedért Alapítvány fődíjasa 2022-ben Karikó Katalin.

 

A Tudományos kuratórium Szőkefalvi-Nagy Béla díját Kemény Lajos bőrgyógyász, akadémikus kapja.

 

A Művészeti Kuratórium Gregor József díját Temesi Mária operaénekes, énekmester, operanagykövet kapja.

 

A Társadalmi-Állampolgári Kuratórium Debreczeni Pál díját Szatmáry Károly csillagász, a Szegedi Csillagvizsgáló alapítója és vezetője kapja.

 

A Szegedért Alapítványhoz 2022-ben is nagyon sok pályázat érkezett tudományos, kulturális és civil közösségek rendezvényeinek illetve publikációk létrejöttének támogatására. A kuratóriumok döntése nyomán összesen 3 millió forint értékben sikerült ebben az évben is értékteremtő kezdeményezésekhez pénzbeli támogatást nyújtani.

 

 

Szeged civil társadalmának díjait 2022. március 12-én nagyszabású gálaműsor keretében veszik át a díjazottak a Szegedi Nemzeti Színházban. A műsorban fellép a Molnár Dixieland Band, a Fool Moon Vokálegyüttes és a Suhancok Táncegyüttes.