Karikó Katalin háromszázezer eurós díjat kapott

Ezúttal a belga Solvay-díjjal ismerték el Szeged díszpolgárának kutató- és fejlesztőmunkáját.
Cservenák Zoltán

2022. január 20. 07:13

Karikó Katalin háromszázezer eurós díjat kapott

Az oltásokban használt mRNS-technológia terén végzett úttörő kutatásáért Karikó Katalinnak ítélték oda az idei, 300 ezer euróval járó Tudomány a Jövőért Solvay-díjat (Science for the Future Solvay Prize) – közölte a belga vállalkozás kedden.

 

Karikó Katalin a szintetikusan előállított hírvivő RNS (mRNS) biokémiai módosításával kapcsolatos munkája tette lehetővé a vakcinák gyors kifejlesztését. 

 

Kutatásait leginkább a Pfizer/BioNTech és a Moderna használta fel a koronavírus elleni mRNS-alapú vakcinák kidolgozására, amik sok életet mentettek meg. Kutatási eredményei a jövőben segíthet más betegségek, például a rák, az influenza, a malária vagy a HIV elleni küzdelemben is.

 

A közlemény idézi Ilham Kadrit, a Solvay vezérigazgatóját, aki úgy fogalmazott, Karikó Katalin hihetetlen elszántságával olyan jelentős előrelépést ért el az emberiség számára, amely forradalmasítja számos betegség kezelését. A szakember emlékeztetett rá, Karikó Katalin a második női kutató, aki elnyerte az elismerést.

 

A 2013-ban alapított Solvay-díjjal egy tudós olyan jelentős felfedezését ismerik el, amely kiemeli a tudomány és a kémia alapvető szerepét a világ legsürgetőbb kihívásainak megoldásában. Az idei elismeréssel az első Solvay Kémiai Konferencia 100. évfordulója előtt is tisztelegnek. A díjátadó ünnepséget a brüsszeli Palais des Académies-ben tartják március 29-én Fülöp belga király jelenlétében.

 

Az 1863-ban alapított belga, önmagát tudományos vállalatként meghatározó Solvay 64 országban működik, 2020-as nettó árbevétele 8,9 milliárd euró volt.

 

(MTI)

 

(Nyitóképünkön Karikó Katalin a Szeged díszpolgára kitüntetéssel 2021. május 21-én; Fotó: Rosta Tibor/MTI)