Karikó Katalin előtt a Móra Ferenc Múzeum is megnyílt Szegeden

Pedig a gyűjtemény eredetileg még zárva van.

2021. május 21. 07:42

Egy szegedi látogatás nem lehetne teljes, ha valaki kihagyná a Móra Ferenc Múzeumot. Bár a járványkorlátozások miatt a múzeum még zárva, Karikó Katalinnal csütörtökön kivételt tettek. Az a legkevesebb, ami egy ilyen látogatás kapcsán állítható, hogy van mit megmutatni. A szó többszörös értelmében. A múzeum nemrégiben esett át közel egymilliárd forint értékű teljes külső és belső felújításon, mellette remek tárlatok is nyíltak benne.

Karikó Katalin kíváncsiságára jellemző, hogy az eredeti programban csak a múzeum természettudományi részének felkeresése szerepelt, őt azonban más is érdekelt, így például a Móra-rengetegre keresztelt kiállítást is megnézte.

A vendéget Botka László polgármester kíséretében a múzeumigazgató, Fogas Ottó kalauzolta végig az épületen, Szeged leendő díszpolgára pedig szinte végig kérdésekkel ostromolta az igazgatót, aki egyebek mellett elmondta, hogy az újranyitás után nagyjából két hónapja volt a szegedieknek, hogy felkeressék a múzeumot, ezt követően jött a járvány miatti kényszerű zárás.

Még több kép Karikó Katalin múzeumi látogatásáról a fenti nyitóképre, vagy ide kattintva látható (Fotók: Iványi Aurél)

A tárlatvezetés közben folytatott beszélgetésükből kiderült, hogy az igazgató nagy reményeket fűz a közelgő újranyitáshoz, abban bízik, hogy sokan keresik fel a gyűjteményt. A szegediek jelentős része a két járványkorlátozás közé eső időben ugyanis nem tudta felkeresni a múzeumot. 

A múzeumi látogatás során biztosítottak lehetőséget a médiának is, hogy Karikó Katalinnal interjúk készüljenek. A kutató először a Szeged Televíziónak adott interjút, amit Balogh Judit, a tévé hírigazgatója készített, és ami itt nézhető meg.

Régen látott médiaérdeklődés kísérte a világhírű biokémikus csütörtöki szegedi napját. Jelen volt egy amerikai hírügynökség forgatócsoportja is, ami egész nap kísérte Karikó Katalint, és interjút is készítettek vele. A forgatócsoporttól tudtuk meg, hogy a kínai állami tévé megbízásából forgattak egész nap Szegeden.

B. P.