Karikó Katalin átvette a Tel Aviv University díszdoktori címét is

Tudós nőket motiváló és a fehérjepótló terápiát bemutató előadásokat tartott Izraelben Karikó Katalin. Az mRNS-alapú orvosi technológiát felfedezéseivel megalapozó magyar biokémikus csütörtökön vette át a Tel Aviv University (TAU) díszdoktori cím kitüntetést.
Vass Imre

2022. május 13. 21:05

Karikó Katalin átvette a Tel Aviv University díszdoktori
címét is

A Szegedi Tudományegyetem kutatóprofesszora a közel-keleti ország második legnagyobb városában kapta a hírt: a 2022-es Warren Alpert-díj egyik kitüntetettjének is őt választották.

 

„Magyarország/USA, biokémikus és a BioNTech alelnöke” – így mutatták be Karikó Katalint, a Szegedi Tudományegyetem kutatóprofesszorát a Tel Aviv University honlapján és 2022. május 11-13. közötti rendezvényein.

 

Archív fotókkal tűzdelt video-portré mutatta be a TAU 2022. évi díjazottjait. Karikó Katalin elmondta, hogy magyar biokémikus, megmutatta a szegedi egyetem PhD doktoravatóján készült fényképet. „Régi álmom volt, hogy tudós legyek” – fogalmazott. Aláhúzta: az mRNS titkai kutatásának az elsőszámú célja a terápia volt. „Nagyszerű dolog tudósnak lenni! Új kérdésekkel, új rejtélyekkel kell szembe nézned, és akkor olyan nagy öröm, amikor megértesz valamit, amit senki más nem ért” – mondta.

 

Úttörő kutatásaiért és a Covid-19 betegség elhatalmasodását és megelőzését szolgáló mRNS-alapú vakcinák kifejlesztésében játszott kulcsszerepéért a Tel Aviv University díszdoktori címet adományozott a világhírű, az Amerikai Egyesült Államokban, Magyarországon és Németországban is kutató biokémikusnak. Karikó Katalinnak ez a TAU-oklevél az ötödik díszdoktori címe. A TAU díjátadó ceremóniája itt megtekinthető.

Címlapon

mutasd mind