Karikó Katalin: Aki Szputnyikot vagy AstraZenecát kapott, az harmadik oltásnak mindenképpen másfajtát kell, hogy kapjon!

2021. július 20. 21:28

Karikó Katalin: Aki Szputnyikot vagy AstraZenecát kapott, az harmadik oltásnak mindenképpen másfajtát kell, hogy kapjon!

Szeged díszpolgára azt nyilatkozta az RTL Híradónak, hogy az AstraZeneca és Szputnyik esetében a harmadik oltásnak feltétlen másnak kell lennie, de az mRNS-t tartalmazó vakcinát, mint a Pfizert vagy a Modernát, akárhányszor be lehet adni, akármilyen vakcina után. Karikó Katalint annak kapcsán kereste a televízió, hogy Orbán Viktor legutóbbi, pénteki rádióinterjújában bejelentette, szükség lehet a harmadik oltásra is, és az augusztus 1-jétől kérhető.

Rögtön ezután téma lett az is, rendben, de milyen legyen akkor az bizonyos harmadik védőoltás, kell-e keverni a védőoltásokat. Több virológus is azon az állásponton van, hogy az olyan vektorvakcináknál, mint a Szputnyik, vagy az AstraZeneca kifejezetten előnyös lehet a vakcinák keverése. Rusvai Miklós szintén az RTL-nek azt mondta, harmadik vagy negyedik oltásra ezek az adenovírusok már nem tudják kifejteni a hatásukat, nem tudják letermeltetni a koronavírus tüskefehérjét, mert nem érnek célba. Azaz, aki Szputnyikot vagy AstraZenecát kapott, annak harmadjára Pfizert vagy Modernát kellene kapnia.

De hogyan kapja?

Ennek kapcsán újfent kiderült a kormány fogalmatlansága. Novák Katalin miniszter azt mondta ugyanebben az RTL-es összeállításban:

„mindenkinek azt javasoljuk, hogy azzal konzultáljanak, akinél fölvették a védőoltást.”

Nekem ez alapján a nagyszerű tanács alapján Doncsnenko Andrea szemészorvossal és Balogh Éva neurológussal kellene megbeszélnem, hogy akkor most milyen oltást, hogyan kapok. Egyértelmű, hogy kiváló szakemberek, de az is egyértelmű, hogy alapesetben nem az a feladatuk, hogy koronavírus elleni védőoltást adjanak be szakmányban. Annó elvállalták, mert...

  • Mert el kellett vállalniuk, mert orvosok, mert kötelességük volt és nyilván annak is érezték. De nehogy már nekik kelljen megmondani nekem, hogy milyen védőoltást javasolnak harmadiknak.
  • Ugyanez a helyzet egyébként a háziorvosokkal is. Ők is megcsinálják, mert meg kell csinálniuk, mert Orbán Viktor és kormánya gyáván rájuk tolta a felelősséget, de akkor is kellene nekik valami iránymutatás.

Nekem mondjuk lenne egy:

azonnal hagyja abba a kormány a Pfizer-vakcina elosztogatását, rendelje meg belőle a még hiányzó mennyiséget ahhoz, hogy mindenkit rendben be tudjon oltani vele harmadjára is, és kész!

Csak, hogy világos legyen:

  • aki Pfizert kapott, annak továbbra is Pfizert javasolnak harmadjára,
  • aki Modernát kapott, annak Modernát, vagy Pfizert javasolnak harmadjára,
  • aki Szputnyikot kapott, annak Pfizert/Modernát javasolnak harmadjára,
  • aki AstraZenecát kapott, annak Pfizert/Modernát javasolnak harmadjára,
  • aki Sinopharmot kapott, az csoda, hogy életben van, különösen, ha hatvan év feletti, annak Pfizert/Modernát javasolnak harmadjára.

Az egydózisú oltásokról nincs hír egyelőre, de nem az lenne a legegyszerűbb, ha Pfizert rendelne még kellő mennyiségben a kormány, és mindenki azt kapna?

(De...)

Garai Szakács László