Karikó Katalin a thai királyi család díját is megkapta

A Mahidol Herceg Díjat Szeged díszpolgára és amerikai kutatótársa, Drew Weissman, valamint a kanadai Pieter Cullis kapja.
Cservenák Zoltán

2021. november 15. 14:44

Karikó Katalin a thai királyi család
díját is megkapta

A hírvivő RNS-hez kapcsolódó technológiát felfedezéseivel megalapozó Karikó Katalin, valamint az mRNS orvosi alkalmazása módszerének a kidolgozásában vele együttműködő Drew Weissman mellett a lipid nanorészecskéknek az orvostudományban használatos elvét és egyik fajtáját leíró Pieter Cullis munkásságát ismeri el a 2021. évi Mahidol Herceg Díj orvostudományi kategóriája.

 

Karikó és Weissman „2006-ban felfedezték, hogy az mRNS-ben lévő nukleozidok módosítása csökkentheti az idegen RNS-sel szembeni sejtreakciókat.” Ez és későbbi vizsgálataik vezettek „a pszeudouridin mRNS előállításában való felhasználásához és a pszeudouridint tartalmazó mRNS tisztítási módszerének a feltalálásához. Ezek jelentik az mRNS vakcina fejlesztésének kritikus alapjait.”

 

A díj éremmel, oklevéllel és 100 ezer amerikai dollár (közel 32 millió forint) pénzjutalommal jár.

 

A sikerhez szükséges volt a lipidbiokémia területének fejlődésére is. A lipid nanorészecskék orvostudományi alkalmazásának úttörője Pieter Cullis. A vancouveri Brit Columbiai Egyetem professzora által megfogalmazott elvet és kidolgozott módszert is alkalmazták az mRNS-vakcinák hordozórendszerének a kifejlesztésekor.

 

 

Az mRNS-alapú oltóanyag az új koronavírus-világjárvány megfékezésének egyik modern eszköze. Ugyanakkor a nukleinsav sejtekbe történő bejuttatásának módja a jövőben a számos betegség megelőzésére és kezelésére szolgáló RNS-technológia különböző alkalmazási lehetőségeit nyitotta meg – olvasható a Szegedi Tudományegyetem közleményében, ami a Mahidol Herceg Alapítvány összefoglalóját szemlézi.