Karikó Katalin a New York-i Orvosi Akadémia egyik idei díjazottja

Szeged díszpolgára valószínűleg már nem tudja fejben tartani, hány rangos nemzetközi kitüntetést kapott az elmúlt egy évben.
Kovács M. Norbert

2021. november 10. 06:00

Karikó Katalin a New York-i Orvosi
Akadémia egyik idei díjazottja

Kutatótársával, Drew Weissmannal együtt Karikó Katalin, Szeged díszpolgára is megkapta a New York-i Orvosi Akadémia (New York Academy of Medicine – NYAM) díját, amit magyar idő szerint kedden késő este adtak át egy online eseményen.

 

Szegedi Tudományegyetem közleménye szerint az Innovátorok az egészségügyben címet viselő online rendezvényen Karikó Katalin mellett hét olyan kutató, egészségügyi szakember és szervezet kapta meg a NYAM idei elismerését, akik segítettek megérteni és kezelni a koronavírus-járvány pusztító hatásait, akik olyan áttörést értek el, olyan innovációt hoztak, ami megváltoztatja az orvoslást és gyógyítást, új lehetőségeket nyitva egy egészségesebb világ építéséhez.

 

A NYAM Karikó Katalint és Drew Weissmant a biogyógyászati tudományok terén végzett kiemelkedő munkásságáért tüntette ki.

 

A szervezet honlapján olvasható méltatás szerint Karikó Katalin kutatásai négy évtizede az RNS által közvetített mechanizmusokra összpontosítottak, munkájának végső célja egy embernél is alkalmazható transzkripciós mRNS kifejlesztése fehérjeterápiához. Az RNS által közvetített immunaktivációt vizsgálta, és felfedezte, hogy a nukleozid módosítások elnyomják az RNS immunogenitását. Ez az úttörő munka megnyitotta a lehetőséget az mRNS terápiás felhasználására.

 

Karikó Katalin munkatársaival az Egyesült Államokban tizenhárom, a nem immunogén RNS alkalmazására vonatkozó szabadalmat nyújtott be. Társalapítója és vezérigazgatója volt az RNARx-nek, egy olyan cégnek, amely nukleoziddal módosított mRNS-t fejleszt ki terápiás célokra. Szabadalmaztatott eljárását, amit Drew Weissmannal közösen alkotott, az mRNS-ben található nukleoziddal módosított uridinekről, a BioNTech/Pfizer és a Moderna is használja mRNS-alapú oltóanyagának létrehozására.