„Kardcsörtető magatartással" vádolja és kioktatja a tanárokat a köznevelési helyettes államtitkár

Kisfaludy László az Orbán-kormány képviseletében leszögezte: a pedagógusbér-emelés feltétele a megegyezés az Európai Bizottsággal.
Cservenák Zoltán

2022. augusztus 20. 11:04

„Kardcsörtető magatartással" vádolja és kioktatja a tanárokat a köznevelési helyettes államtitkár

Válaszlevelet küldött a Tanítanék Mozgalom Pintér Sándor belügyminiszternek és Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkárnak küldött levelére Kisfaludy László köznevelési helyettes államtitkár.

 

Kisfaludy levelében többször hangoztatja, hogy a kormány elkötelezett a pedagógusbérek fejlesztése iránt, és felsorolja a 2013 óta végrehajtott béremeléseket, és egyéb kedvezményeket, például a kistelepülési lakhatási programot. A helyettes államtitkár kioktató hangú levelében az áll:

 

„A Kormány 2021 októbere óta folyamatosan tárgyal a szakszervezetekkel, már több alkalommal találkoztunk a szakszervezeti képviselőkkel. A Kormány többször is egyértelműen leszögezte, elkötelezett a pedagógusbérek emelése mellett, aminek feltétele az Európai Bizottsággal való megegyezés”.

 

Kisfaludy László oktatásért felelős helyettes államtitkár (forrás: Infotér)

 

Kisfaludy azt már nem említi, hogy miért az uniós pénzek érkezésének függvénye a béremelés. Ehelyett inkább kioktatva azt írta:

 

„Jelzem továbbá, hogy a »kardcsörtető« magatartás eredményt eddig még sosem hozott, javasoljuk a szakmai alapokra helyezett konstruktív kommunikáció priorizálását”.

 

 

A levelet közzétevő Tanítanék Mozgalom a Facebookon azt írta,

  

„Az oktatásért felelős helyettes államtitkár válaszának lényege, hogy az oktatásban minden a legnagyobb rendben van. A pedagógusok fizetése elegendően magas, a sztrájk ellehetetlenítése pedig szükséges, mert a tiltakozás nem több puszta rendbontásnál. Helyettes államtitkár úrtól csak egyetlen dolgot kérünk: mozduljon ki a minisztérium falai közül, menjen el az óvodákba, iskolákba, és tájékozódjon, hogy mi a valóság... Utána talán nem fog olyan sületlenségeket válaszolni, ami saját kormánya Uniónak megküldött helyzetelemzésének is ellentmond”.

 

A magyarországi pedagógusbérek a legalacsonyabbak az Európai Unióban, jócskán elmaradnak a diplomás átlagfizetésektől. Ezt még a kormány is elismerte. A magyarországi pedagógusok kereseti helyzete számottevően elmarad az európai átlagtól, átlagbérük 2020-ban a diplomás átlagbér 63,6 százaléka volt, míg az uniós és az OECD országok esetében 80–90 százalék. Ugyanakkor Orbánék kötik az ebet a karóhoz, és csak akkor hajlandók emelni a tanárok bérén, ha sikerül megállapodni a jogállamisági és korrupciós hiányosságok miatt visszatartott uniós pénzekről az Európai Unióval.

 

„Ígéretekkel tele a padlás, szeptembertől újra indul a munkabeszüntetés, mindenki kezdje meg az előkészületeket” – jelentette be Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének ügyvivője augusztus 11-én, az újabb sikertelen egyeztető tárgyalásokat követően.

Címlapon

mutasd mind