Karácsonyra megújult ligetet kapnak a szegediek

A jövő héten elkezdődik az újszegedi Erzsébet liget műszaki átadása és átvétele – nyilatkozta a szerda délelőtti bejárás után Csanádi Zoltán, a beruházást koordináló Szeged Pólus Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója.

2018. november 15. 05:54

Idén februárban kezdődött el a Zöldváros kialakítása nevű uniós projekt keretében az újszegedi Erzsébet liget teljes rekonstrukciója. Botka László a munkaterület ünnepélyes átadóján azt mondta, hogy XXI. századi módon felfrissítve kapják vissza a szegediek a város tüdejét. A közel egymilliárdos költségvetésű beruházás keretében háromszintű úthálózatot alakítanak ki a hatalmas alapterületű parkban. Lesz aszfaltos réteg, amelyen például egy korszerű kerékpárút fut majd, lesz aprókockás elegáns burkolat, valamint sétákra kiválóan alkalmas zúzottköves útvonal.  

Egy egykilométeres beton és egy másfél kilométeres rekortán burkolatú futópálya épül. Ez utóbbi speciális gumis burkolatát épp most simítják rá az alatta lévő úgynevezett drénaszfaltra. Három színű burkolatot láthat majd a ligetben a közönség. Lesz egy zöld színű, egy kék, amely a gyerekek biztonságát óvja majd a játszótéren, valamint a piros színű, másfél kilométeres futópálya. Teljesen megújul a szabadtéri színpad is, a padokat kicserélték, a színpad is a kor kihívásainak megfelelő műszaki lehetőségekkel fog rendelkezni.  Tizennyolc kilométeres öntözőrendszert alakítanak ki, és

a lakossági igényeknek megfelelőn térfigyelő kamerákat is felszerelnek. Ez utóbbi 33 kamerából áll majd, és a beruházás legvégén szerelik fel ezeket a liget különböző pontjain.

Szabadtéri kondipark és kutyafuttató is létesül külön a kistestű és nagytestű négylábúaknak, megfiatalodnak a játszóterek és szökőkutak. Rendbe teszik a zöldterületet: négy és fél ezer négyzetméterrel bővül a gyepes terület, 34 fát, 11 ezer 800 cserjét, valamint több mint 10 ezer évelőt és egynyári virágot ültetnek. A munkálatok láthatóan gőzerővel folynak, és a jó időjárásnak köszönhetően sikerült a korábbi csúszások ellenére olyan állapotba hozni a ligetet, hogy az idén át tudják adni a helyiek a közparkot. Csanádi Zoltán úgy véli, még a karácsonyi ünnepek előtt birtokba vehetik a szegediek a város egyik legnépszerűbb és legrégibb zöld területét.

Videónk is van! Nézze meg a Szeged Televízió híradójának riportját is!

Tovább olvasom

Címlapon

mutasd mind