Karácsonyi menü: a ponty továbbra is verhetetlen

A karácsonyi étkezései szokásaink úgy látszik egyáltalán nem alakulnak át. Sőt, lehet mondani, egyre hagyománytisztelőbbek vagyunk, legalábbis, ami az ünnepi asztalra kerülő halételeket illeti.
Bod Péter

2021. december 22. 17:30

Karácsonyi menü: a ponty továbbra is verhetetlen

Kígyózó sorok a halüzletek előtt. Nincs ez másként a Mars téri piacon sem, és amikor arra gyanakodnánk fotós kollégámmal, hogy e mögött a lustaság, a rossz szervezés vagy a „hagyjunk mindent az utolsó pillanatra” hozzáállás rejlik, akkor megtudjuk: a valóság ennek éppen az ellenkezője.

 

A vásárlók ugyanis tudják, hogy amennyiben halról van szó, akkor a friss halnál nincs jobb – mondta el érdeklődésünkre Sóti József, a Mars Téri Halüzlet tulajdonosa. A legtöbben december 10–12-e táján megrendelik a karácsonyi menü alapjául szolgáló halat, azzal a meghagyással, hogy december 22-én vagy 23-án jönnek az áruért.

 

A kínálatban ott találjuk a pontyot, a harcsát (szürke és afrikai), az amurt, a busát, a kárászt. Könnyebbséget jelent a vásárlóknak, hogy – amennyiben előzetesen kérik – tisztítva, szeletelve, sőt filézve is átvehetik a halat.

 

Legjobban idén is a pontyot keresik, a népszerűségi listán verhetetlennek bizonyul. Mindezt Sóti József azzal egészítette ki, hogy az elmúlt évekhez képest is emelkedett a pontyot vásárlók száma. Találgatjuk, mi állhat ennek a hátterében, és leginkább arra hajlunk, hogy a halászlé azokon az ünnepi asztalokon is megjelenik, amikről eddig hiányzott.

 

Egy-egy vásárló átlagosan 3–5 kiló pontyot visz – avatott be a részletekbe a kereskedő. Hozzátette: a mennyiség nyilván a megvendégeltek számától függ. E mellett az is alakítja a hazavitt ponty súlyát, hogy belőle nem kizárólag halászlé készül, hanem 30–40 százalékban rántják, sütik a húsát.

 

A KSH adatai szerint Magyarországon átlagosan 6 és fél kiló halat eszünk fejenként, ami az európai átlag negyede. Ezzel az Európai Unió országai között leghátul kullogunk. Az éves magyar halfogyasztás nagy része ponty, 12 ezer tonnát eszünk ebből a halból. Ennek 40 százalékát, azaz 5 ezer tonnát karácsonykor esszük meg, ez átlagosan több mint fél kiló halat jelent.

 

Drága a hal, ezért nem is nagyon fogy, szinte csak karácsonykor (fotók: Szabó Luca)

 

Magától értetődő, hogy a hagyományos karácsonyi étkezési szokások mellett a hal ára is befolyásolja, hogy miből mennyit vesznek ilyentájt az emberek. A ponty ebben a tekintetben verhetetlen, és itt érdemes egy pillantást vetni az árakra. 

 

  • A halászlébe való ponty kilója 1890 forint,
  • a szürke harcsáé 5390,
  • az afrikai harcsáé 4390,
  • a pisztráng 4790,
  • a busa 2290 forintért vihető.
  • A pontyaprólékot 860 forintért kínálják.

 

A harcsák magas áruk ellenére kifejezetten kelendők, ami két dolgot feltétlenül bizonyít: egyfelől, hogy a halászlé mellett másfajta halételek is odaférnek az ünnepi asztalra. Mi leginkább a harcsapaprikásra tippelünk. Másfelől, hogy korántsem kizárólag az árak miatt döntenek a vásárlók egy-egy halfajta mellett.

 

Sóti József azt is elmondta, karácsonykor továbbra is döbbenetes mennyiségben vásároljuk a halat, de év közben továbbra is alig fogyasztjuk. Ez így volt tíz, húsz és ötven éve is.

 

A Magyarországon nagyon elterjedt brit hipermarketben 2598 forint a pontyszelet kilója, a filé 2990 forintba kerül. Az afrikai harcsa 2798 forint, de van tisztított pisztráng is 2199 forintért. A holland „spórolós” üzletláncnál 2199 forint a frissen csomagolt pontyszelet kilója, az afrikai nyúzott harcsafilé 2799 forint, de 4999 forintért lazacfilé is kapható. A népszerű újszegedi magyar hipermarketben az élő pontynak 1299 forint kilója. A sárga-kék német üzletláncban a pontyszelet 2598 forintba kerül, pont mint a brit hiperben. Árulnak busaszeletet is, 1598 forintért kilóját. A lazacpisztráng filé 4315 forintba kerül. Aranydurbincs is van, ennek 3702 forint kilója.

 

Az általunk megkérdezett halkereskedés a karácsony előtti két hétben 2500–3000 kiló halat értékesít, míg egy átlagos hónapban 200–500 kiló közötti a forgalmunk.

 

„Nem biztos, hogy hat hónap alatt sikerül annyit eladnunk, mint ezekben a napokban. Ha nem lenne karácsony, talán be is csukhatnánk az üzletet – tette hozzá nevetve Sóti József, ami azért azt bizonyítja, hogy az év utolsó hetei sok mindenért kárpótolják azokat, akik halértékesítéssel foglalkoznak.

 

Nézze meg a Szeged Televízió híradós anyagát!