Karácsonyék az autópályák ellopásáról és a kínai egyetemről szavaztatnák a népet, mivel újra engedélyezi a kormány a népszavazást

Egészen véletlenül a Fidesz-kormányt érintő Pegasus megfigyelési botrány kellős közepén jelentette be a népszavazások újbóli engedélyezését Orbán Viktor.

2021. július 21. 14:52

Karácsonyék az autópályák ellopásáról és a kínai egyetemről szavaztatnák a népet, mivel újra engedélyezi a kormány a népszavazást

„Országos népszavazást kezdeményezek arról, hogy a kínai egyetem helyett a Diákváros épüljön meg Budapesten, hogy a kormány ne adhassa el az autópályákat és hogy legyen általános, ingyenes antitest-szűrés minden 60 év feletti honfitársunknak” 

– írtja a Facebookon Karácsony Gergely.

Budapest főpolgármestere és az ellenzék egy miniszterelnök-jelöltje azután jelentette be szándékát, hogy a kormány mától újra engedélyezi népszavazások kezdeményezését.

A Fudan egyetemről korábban szerveztek egy konzultációt Karácsonyék: ennek az lett az eredménye, hogy a mintegy 30 ezer véleménynyilvánító közel 100 százaléka elutasította az 540 milliárd forint kínai hitelből építendő kínai egyetemet.

Nem meglepő az autópályákkal kapcsolatos népszavazási kezdeményezés sem. A 35 évre tervezett autópályakoncesszió előzetes gazdasági számításait 10 évere titkosította a kormány, emiatt Karácsony Gergely kötelezettségszegési eljárást javasolt a kormány ellen.

Várható volt Karácsonyék harmadik népszavazási témája is az ingyenes antitestszűrésről, ugyanis a fővárosi antitestszűrések eredményei mutatták meg először hivatalos adatokkal, hogy valóban gond lehet a Sinopharm-vakcinával oltott 60 évnél idősebbek koronavírus elleni védelmével.

Kormányválság

Úgy néz ki, Rogánék felcsapták a Fidesz székházban a Finkelstein-kézikönyvet, és a válságkommunikációs fejezethez lapoztak, azon belül is megkeresték a figyelemelterelés legfontosabb eszközeire vonatkozó részt. Ezután szóltak a főninek, hogy két marhapörkölt között jelentse már be legyen szíves a népszavazások újbóli engedélyezését, mert ezzel valamelyest fel lehet melegíteni a homofóbtörvényt, tehát újra lehet egy kicsit nyilvánosan „buzizni”, és még mindig jobb, ha erről is szól a közbeszéd, mint pusztán Magyarország történetének egyik leggusztustalanabb kormányzati ügyéről, az Orbán-gate-ről vagy Pegasus-ügyről, esetleg megfigyelési botrányról, kinek hogy tetszik az elnevezés. Látva a kormányzati kommunikáció és a Fidesz-párti sajtó vergődését az ügy elbagatellizálására, nem csoda, hogy Rogánék újabb frontot nyitottak.

c.s.z.

(Fotó: Karácsony Gergely Facebook-oldala)