Kaotikus verseny Olaszországban, Vas Luca kénytelen volt idő előtt feladni a küzdelmet

Elképesztő körülmények között, idő előtt befejeződött az olaszországi nyílt vízi Európa-bajnokság 25 kilométeres versenye. A szegedi versenyző Vas Luca a körülményekre való tekintettel feladta a versenyt.
Vass Imre

2022. augusztus 20. 18:29

Kaotikus verseny Olaszországban, Vas Luca kénytelen volt idő
előtt feladni a küzdelmet

Ostia tengerpartjánál hatalmas hullámok tetején úsztak az indulók, köztük a HAÁSZ SZUE sportolója, Vas Luca is. A hullámok össze-vissza dobálták a kísérő hajókat és a célként szolgáló vízi egységet is szétbontották, illetve elmozdították helyéről.

 

Három és fél óra úszás után a sajtóközpontban először elterjedt a hír, hogy lefújták a viadalt, ennek ellenére sokáig még jó néhányan a vízben tempóztak, majd ők is kiúsztak. Voltak olyanok, akik áthaladtak a célon és „biztos ami biztos”, rácsaptak a táblára. Vas Luca nem sokkal a kaotikus jelenetek előtt jött ki a vízből. 

 

– Mögöttem az egyik bolyra majdnem ráesett egy hajó, ami félelmetes volt. Nyeltem a vizet a hullámok miatt, rosszul lettem. A túl sok akadályozó tényező miatt feladtam. A verseny elején még nem volt gond, de egyre erősebbek lettek a hullámok, hét kör után már a tájékozódás is nehéz volt. Sajnálom, hogy fel kellett adnom, hiszen egész nyáron erre a versenyre készültem, és most nem tudtam bizonyítani – nyilatkozta Vas Luca.

 

Az eredményekről egyelőre nem született döntés, a szervezők annyit közöltek, hogy a versenyt megállították.

 

Gellért Gábor szövetségi kapitány szerint képtelenség eredményt hirdetni a nyíltvízi úszók 25 kilométeres számában a római Európa-bajnokságon.

 

 

A szakág leghosszabb versenyét szombat délután a hatalmas hullámok miatt le kellett állítani.

 

„Alapvetően amikor keresztbe felteszik a piros-sárga zászlót, ott helyben vége kellene, hogy legyen a versenynek. Viszont mivel egyetlen időmérő kapu sem volt, ezért a bírók azt sem tudhatják, ki hányadik helyen állt, ráadásul voltak, akiket egyszerűen hagytak tovább úszni” – mondta a szakember.

 

Hozzátette, régen véget kellett volna már vetni a viadalnak: „Olyan hullámok voltak, hogy a tőlünk száz méterre lévő gyerekeket nem láttuk, többen kiabáltak, nemcsak magyarok, hogy +félünk, nem bírjuk tovább+” - jegyezte meg a szakember, és hozzátette, a vasárnapi folytatás is kérdéses, hiszen a kaput rommá törték a hullámok.

 

Gellért Gábor elmondta, ebben a helyzetben képtelenség eredményt hirdetni, és ugyanezen az állásponton vannak például a németek és a franciák is, noha az olaszok több éremben reménykednek.