Kanka Andor: A negyedik hullám elsősorban az oltatlanokat érinti, de az egészségügyet így is le fogja terhelni

Szeptember 15-éig meghosszabbították az egészségügyi dolgozók kötelező oltásának határidejét. Lehet-e már tudni, hogy a dolgozók hány százaléka nem akarja felvenni az oltást? Erről is beszélgetett Balogh Judit Kanka Andorral, a Magyar Orvosi Kamara Csongrád-Csanád megyei elnökével.

2021. szeptember 02. 16:58

Kanka Andor: A negyedik hullám elsősorban az oltatlanokat érinti, de az egészségügyet így is le fogja terhelni

Kanka Andor elmondta, hogy bár hivatalos statisztika erről nem áll rendelkezésre, az orvosok és egészségügyi dolgozók nagy többsége már januárban felvette az oltást, ők most már a harmadik adagot kapják meg. Néhányan vannak csak olyanok, akik most oltatják be magukat amiatt, hogy kötelezővé tették ezt számukra.

A kamara Csongrád-Csanád megyei elnöke etikai szempontból is indokoltnak tartja, hogy az egészségügyi dolgozóknak fel kell venniük az oltást. Hiszen sok orvos és ápoló hunyt el koronavírus-fertőzés miatt, és nem tudni hány olyan beteg van, aki tőlük kapta el a betegséget.

Nincs azonban jelenleg szabály a harmadik oltásra, az egészségügyben dolgozóknak csak az első két adag vakcina felvételét kell igazolniuk. A kutatások szerint körülbelül 8 hónapig még védelmet biztosít az első két adag, de hosszú távon csak azoknak a készítményeknek a kifejlesztése jelenthet megoldást, amiket az influenza elleni vakcinához hasonlóan emlékeztető oltásként adnak be az új mutációk ellen.

Addig is a harmadik oltás többszörösére növeli a védelmet a delta variánssal szemben. Aki megkapta a vakcinát, annak nagyon kicsi az esélye arra, hogy kórházi kezelésre szoruljon, vagy meghaljon. A vírus elsősorban az oltatlanok között terjed.

Mivel ez az új variáns fertőzőbb, mint a korábbi és esetenként súlyosabb tüneteket okoz, attól kell tartani, hogy újra sok egészségügyi kapaciást fog lekötni. Ez azért jelent problémát, mert sokan várnak más ellátásra, de az orvosok jelentős része kénytelen az oltásokkal és a koronavírusos betegekkel foglalkozni. Ezért egyes elektív, vagyis halasztható beavatkozásokhoz még mindig képtelenség hozzáférni a magyar egészségügyben.

Nézze meg a teljes beszélgetést itt!