Kamerák vigyáznak majd ránk Szeged több pontján

Tovább bővül Szegeden a kamerarendszer, a mostaniak mellé további 80 felszerelését tervezi az önkormányzat, a rendőrséggel együttműködve.

2018. szeptember 13. 20:09

Szeged közbiztonságának folyamatos erősítése érdekében évek óta együttműködik az önkormányzat és a rendőrség. Az elmúlt időszakban többször is nyújtott a város segítséget a rendőrségnek, ingatlanokat biztosított számára, illetve anyagilag is támogatta a működését.

Botka László polgármester és Piros Attila dandártábornok, a megyei rendőr-főkapitányság vezetője sajtótájékoztatón jelentették be

idén 50 millió forintból a város közterületi kamerarendszerének fejlesztését végzik el.

Jelenleg Szegeden 176 olyan kamera működik, ami az önkormányzat hatáskörébe tartozik. Ebből csak huszonhat az igazán közterületi kamera, a többit önkormányzati cégek, a Szegedi Közlekedési Társaság, a Szegedi Városkép és Piac Kft. üzemeltetik.

Botka László elmondta a közterületi kamerarendszer mind a bűnmegelőzésben, mind a bűncselekmények felderítése területén komoly segítséget jelent a rendőrségnek, ezért is döntöttek a fejlesztés mellett. Mivel a jelenlegi kamerák képei több helyre futnak be, többek között az önkormányzathoz, az SZKT-hoz, vagy éppen a rendőrséghez, ezért első lépésben egy olyan helyiséget alakítanak ki a fejlesztésre szánt 50 millió forintból a rendőrség épületében, ahová az összes kamera képe befut majd. Így minden egy helyen lesz látható, ami megkönnyíti a rendőrségi intézkedést.

Emellett az önkormányzat azt is vállalta, hogy bővíti a kamerarendszert – mondta Botka László. Egyrészt a most folyamatban lévő, vagy tervezés alatt álló városrész rehabilitációs programok részeként többek között a Ligetben harmincegy, a Stefániára pedig tíz új kamera kerül. A Ligetbe már folyamatban van a kamerák felszerelése, a Stefánira pedig majd jövő tavasszal kerülnek ki. Emellett még a tervek szerint – a beszerzési ártól függően – 30-40 további kamerát helyez majd ki az önkormányzat a rendőrséggel együttműködve. Az évvégére kiépített rendszer természetesen a továbbiakban majd bővíthető lesz és erre az önkormányzat a későbbiek is biztosít anyagi fedezetet – tette hozzá a polgármester.

Botka László hozzátette még, hogy a rendszer hardver és szoftver fejlesztését, az önkormányzat saját cége, a RITEK Zrt. végzi majd el. Azt is kiemelte a polgármester, hogy tapasztalatai szerint az emberek pozitívan fogadják az ilyen közterületi kamerák kihelyezését, mert tudják, értük vannak, őket védi.

A megyei rendőr-főkapitányság vezetője, Piros Attila elmondta, céljuk, hogy még biztonságosabb legyen a város. Ebben pedig egy jól működök kamerarendszer sokat segíthet. A főkapitány bemutatta, hogy az elmúlt évhez képest idén kevesebb bűncselekmény történt a városban és a rendőrség felderítési mutatói is jobbak. Elmondta, a szervezeten belül a sikeresebb munka érdekében létrehozott egy Speciális Bűnügyi Osztályt, amelynek az elsődleges feladata, az azonnali reagálás a különféle bűncselekményekre. Emellett megerősítette a körzeti megbízotti rendszert is. Itt olyan emberek szolgálnak, akik mind a környéket, mind az ott lakókat ismerik, jó helyismerettel rendelkeznek.

Piros Attila a kamerarendszerrel kapcsolatban elmondta Somogy megyei főkapitányként egy hasonló rendszert épített ki Kaposváron, amely ott eredményesen működött. A cél, hogy olyan felvételek készüljenek, amelyek bizonyítékként felhasználhatók majd egy eljárásban. Ehhez jó kamerák és jó rendszer kell, és ami Szegeden most kiépül az az lesz.

Videónk is van! Nézze meg a Szeged Televízó tudósítását!