Kalinyingrádot egy kicsit elzárták a litvánok az orosz külvilágtól

Hírösszefoglaló az orosz–ukrán háborúról 2022. június 19-én délelőtt.
Garai Szakács László

2022. június 19. 11:34

Kalinyingrádot egy kicsit elzárták a
litvánok az orosz külvilágtól

14 ezren érkeztek szombaton Ukrajnából

Az ukrán–magyar határszakaszon 7134 fő lépett be, a román–magyar határszakaszon belépők közül pedig 7028-an nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkezett. A beléptetettek közül a rendőrség 323 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. A beutazók közül 370, köztük 178 gyermek Budapestre érkezett vonattal az ukrajnai háború elől menekülve.

 

Korlátozzák a litvánok a Kalinyingrád felé tartó vasúti közlekedést

Szombattól kezdve megtiltották, hogy az uniós szankciók hatálya alá tartozó áruk a területükön keresztül az orosz exklávéba jussanak. Az EU szankciós listáján szén, fémek, építőanyagok szerepelnek; a tilalom a Kalinyingrád által importált termékek mintegy felére vonatkozik. Kalinyingrád Oroszország balti flottájának ad otthont, és Oroszország korábban ide telepített nukleáris rakétákat is.

 

Jens Stoltenberg: Évekig is eltarthat a háború

A NATO főtitkára arról beszélt, nem szabad engedni Ukrajna támogatásából. Még akkor sem, ha a költségek magasak, nemcsak a katonai támogatás, hanem az emelkedő energia- és élelmiszerárak miatt is. Stoltenberg még a hét elején közölte, a hónap végén tartandó NATO-csúcstalálkozón várhatóan megállapodnak egy Ukrajnának szánt segélycsomagról, amely segít az országnak a régi, szovjet korszakból származó fegyverzetről a NATO-szabványos felszerelésre való áttérésben.

 

Orosz veszteségek: 250 katonával halt meg szombaton a harcokban

Az oroszok harci vesztesége eddig:

 • 33 ezer 600 orosz katona,
 • 1468 tank,
 • 3577 páncélozott harcjármű,
 • 235 rakéta,
 • 98 légvédelmi löveg,
 • 216 repülőgép,
 • 181 helikopter,
 • 130 cirkálórakéta,
 • 14 vízi jármű, jellemzően hadihajó,
 • 2523 tartálykocsi és más autóipari felszerelés valamint
 • 55 speciális katonai felszerelés.

 

G7-országok: mindenben végig támogatják Ukrajnát

Olaf Scholz német kancellár szerint a G7-ek a közelgő csúcstalálkozójukon világossá fogják tenni, hogy Ukrajna számíthat a szükséges támogatásra „addig, amíg szükséges”. Scholz elmondta, hogy a G7-ek többi vezetőjével a bajorországi Elmauban tartandó jövő heti találkozót arra akarja felhasználni, hogy megvitassák Ukrajna hosszútávú kilátásait. – Addig támogatjuk Ukrajnát, amíg szükséges. Biztosítani akarjuk, hogy az orosz elnök, Vlagyimir Putyin számításai ne sikerüljenek – mondta a német kancellár, hozzátéve, hogy „Putyin nyilvánvalóan azt reméli, hogy minden a helyére kerül, amint elég területet meghódított, és a nemzetközi közösség visszatér a megszokott kerékvágásba, de ez egy illúzió”.

 

Nyitóképünk Baltyijszkban készült, a Balti-tengeri kikötőváros átrakópályaudvarán még tavaly, 2021. október 28-án, Ezek a konténerek mától már nem jutnak el Litvánián át az orosz „anyaföldre”.

Címlapon

mutasd mind