Kalandtúrára és táncházba is várják a szegedi párokat a házasság hetén

Tizenhatodik alkalommal rendezik meg idén a házasság hetét. A szervező egyházak és civil szervezetek egy héten át közel ötven településen száznál több programmal hívják fel a figyelmet a házasság, a család értékeire. Szegeden párkapcsolati előadásokkal, táncházzal, kiállításokkal és szerelmes kalandtúrával is várják az érdeklődőket.
Rafai Gábor

2023. február 08. 14:09

Kalandtúrára és táncházba is várják
a szegedi párokat a házasság hetén

Tizenkilenc évvel ezelőtt Angliából indult el a kezdeményezés. Magyarországon a programot a Magyar Evangéliumi Szövetség és a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa honosította meg 2008-ban.

 

Az idei rendezvénysorozat mottója: „Szeretetbe kapaszkodva.”

 

A programsorozat keretében szeretnék megmutatni a házassággal kapcsolatos pozitívumokat, mert úgy vélik, a negatívumokról túl sok szó esik. 

 

A Házasság világnapja minden év február második vasárnapja, idén 12-e. A rendezvénysorozat időpontja nemzetközileg, így hazánkban is a világnap köré szerveződik. 

 

A február 19-ig, vasárnapig tartó programokra egyaránt várják a gyerekeket, a fiatal felnőtteket és a párkapcsolatban élőket. 

 

szegedi programok megnyitóját a Dómban rendezik, ahol a misén Tóth András görögkatolikus pap mond szentbeszédet. 

 

Előtte, szombaton több turnusban szerelmes kalandtúrát szerveznek pároknak. A körülbelül másfél órás barangolás során a belváros egy-egy pontján Szeged múltjából ismert házaspárok életének történeteit idézik fel, amelyekhez kapcsolódva a résztvevők párkapcsolat-erősítő feladatokat kapnak.

 

Szövevényes életünk címmel február 13-án délután 5 órától párkapcsolati játékra várják a kalandvágyó, nyitott szegedi házaspárokat a Katolikus Házba, akik egy padlóképes foglalkozás keretében szívesen rátekintenének a kapcsolatukra.

 

Másnap, kedden este 6 órától ugyancsak a Katolikus Házba Csak semmi pánik, család-dinamika címmel rendez interaktív műhelyfoglalkozást Szászi Balázs és Szásziné Fehérváry Anikó családterapeuta házaspár.

 

Ugyanezen a napon este fél 7-től a Szegedi Evangélikus Kollégium és Diákotthon ad otthont a Talpig nehéz hűségben? című kerekasztal-beszélgetésnek. Farkas Attila család- és párterapeutával Cserháti Sándor evangélikus lelkész és Krämmer Erika evangélikus presbiter beszélget majd az elköteleződésről, a felnőttkori kötődésről, biztonságról és szabadságról és a hűségről. 

 

Február 15-én a Házasság hete keretében délután 2 órától rendezik meg a Karolina Óvoda, Általános Iskola és Gimnáziumban az egyházmegyei szavalóverseny és rajzpályázat díjkiosztóját. 

 

Hagyomány, hogy a Szegedi Tudományegyetem Szabadegyeteme tavaszi szemesztere egy, a Házasság hetéhez kapcsolódó előadással indul, idén február 15-én, szerdán este 6 órától a József Attila Tanulmányi és Információs Központban Kozma-Vízkeleti Dániel család- és pszichoterapeuta tart előadást Tartós és harmonikus párkapcsolat – kinek kell? címmel.  

 

Másnap este 6 órától a Keresztpont Közösségi Ház nagytermében Párkapcsolatból szövetség címmel Bedő Imre tart előadást. 

 

Február 17-én a Cuháré Táncműhely rendez táncházat pároknak délután 5 és este 8 óra között a Katolikus Házban. 

A programsorozat ökumenikus istentisztelettel, majd a tiszta szerelemért mondott szentmisével zárul.

 

Plakátokon mutatja be a boldogító igenek történetét a Somogyi-könyvtár kamara-kiállítása 

 

A Somogyi-könyvtár a kulturális intézmények téli energiatakarékossági okokból történő bezárása idején sem felejtkezik el a Házasság hetéről, amelynek kapcsán minden évben kiállításokkal és programokkal készülnek.

 

A szerelem, házasság, boldogság mind örök tárgya a filmeknek, színdaraboknak, regényeknek, verseknek: egy olyan téma, amely mindig vonzza az érdeklődőket.

 

A Rókusi Fiókkönyvtárban Múltidéző a boldogító igenek mentén című kamarakiállítás a Házasság hete alkalmából a Somogyi-könyvtár plakátgyűjteményéből válogat. 

 

A plakátok visszavezetik a látogatót a századforduló környékén, Szegeden bemutatásra került színművek, mozifilmek világába. Egy olyan korszakba mikor a társadalom szerkezete megváltozott – az arisztokrata réteg mellett megugrott az értelmiségiek létszáma.

 

A népszínművek után a társadalmi drámák és vígjátékok időszaka következett, s azok az előadások lettek népszerűek a közönség körében, amelyek társadalmi problémákkal is foglalkoztak.