Kajak-kenu világkupa Szegeden: két arany és egy bronz a magyar mérleg a vasárnapi 500-as döntőkben

A szegedi verseny, amelyen 59 ország képviselői veszek részt, délután zárul a 14 órakor kezdődő 5000 méteres versenyekkel.
Farkas Judit

2023. május 14. 13:33

Kajak-kenu világkupa Szegeden: két arany és egy bronz a magyar mérleg a vasárnapi 500-as döntőkben

A vasárnapi 500 méteres döntőkben két arany- és egy bronzérmet szereztek a magyar versenyzők a szegedi kajak-kenu világkupán.

 

A két olimpiai számban, férfi K-2 és C-2 500 méteren magyar diadalnak tapsolhatott a közönség, a vegyes kenus számban  bronzérmet gyűjtött a hazai csapat az MTI tudósítása szerint. A zárónapi hat döntőből ötben voltak érdekeltek a magyar versenyzők, négy számban két hazai hajónak is drukkolhattak a szurkolók a Maty-éri pályán.

 

Nádas Bence tavaly Kopasz Bálinttal nyert világ- és Európa-bajnokságot a férfi kajakosok új olimpiai számában, K-2 500 méteren, ezúttal pedig egy másik tokiói bajnokkal, Tótka Sándorral próbált érmet szerezni a rendkívül erős mezőnyben. Jól kezdtek, ezzel együtt féltávnál még nem voltak dobogós helyen, de aztán a második 250 méteren mindenkit lehagytak. Az addig vezető németek elfáradtak, Tótkáék pedig a kettes pályán magabiztos győzelmet arattak, többek között az olimpiai bajnok ausztrál egységet is maguk mögé utasítva. Tótka és Nádas pénteken a négyessel bronzérmet szerzett Kuli Istvánnal és Csizmadia Kolossal. 


A szám másik magyar döntős egysége, a tavaly ugyanitt 1000 méteren U23-as világbajnok Vajda Bence, Szántói-Szabó Tamás duó is remekül helytállt, az ötödik helyen futott be. 

 

Férfi C-2 500 méteren - amely Párizsban már szintén ott lesz a programban - ugyancsak két hazai kettős szállt vízre a fináléban. Fekete Ádám állandó társa, Hajdu Jonatán korábbi betegsége miatt még nem "versenyképes", így most a rutinos Korisánszky Dávid térdelt be Fekete elé a hajóba. A hazai duó nagyszerűen építette fel pályáját, 250 méternél a harmadik helyen haladt a lengyelek és a spanyolok mögött, de aztán nagyobb sebességi fokozatra kapcsolt, és sorra hagyta le riválisait. A célba már tisztán elsőként érkeztek, a parádés futam után Korisánszky joggal csapott diadalittasan a levegőbe. A Kollár Kristóf, Fejes Dániel duó kilencedik lett ugyanebben a számban.

 

A vegyes párosok kajakos és hét hajót számláló kenus döntőjében is két-két hazai hajóért lehetett szorítani: a kenus Gönczöl Laura és Rumi Gergő bronzérmet szerzett, a Horányi Dóra, Slihoczki Ádám kettős az ötödik, a kajakosoknál Kiskó Réka és Béke Kornél a negyedik, Dráviczki Dóra és Erdőssy Csaba pedig a hatodik helyen végzett.

 

A női kenu egyeseknél Opavszky Réka, a sződligeti Pacs-Pacs SE húszéves versenyzője - aki négyesben felnőtt világbajnoki ezüstérmes - nem tudott beleszólni a dobogós helyek sorsába, végig a mezőny második felében lapátolt, és végül nyolcadikként ért célba. A versenyt a kanadaiak hatszoros világbajnoka, Katie Vincent nyerte. 

 

A nap egyetlen olyan A döntőjében, amelyben nem volt magyar induló, a nők K-2 500 méteres számban az esélyes új-zélandi Lisa Carrington, Alicia Hoskin páros szerezte meg az első helyet.

 

A szegedi verseny, amelyen 59 ország képviselői veszek részt, délután zárul a 14 órakor kezdődő 5000 méteres versenyekkel. 

 

Nyitóképünkön: A győztes Nádas Bence és Tótka Sándor a férfi kajak kettesek 500 méteres versenyének döntőjében a kajak-kenu világkupán a Szegedi Nemzeti Kajak-Kenu és Evezős Olimpiai Központban. Fotó: MTI/Kovács Tamás