Kadirov is beszállt Putyin mellett a háborúba

Hírek az orosz–ukrán háborúról 2022. május 18-án délelőtt.
Garai Szakács László

2022. május 18. 10:32

Kadirov is beszállt Putyin mellett a
háborúba

Moszkva terrorszervezetté akarja nyilvánítani az Azov ezredet, hogy súlyosabb büntetéseket szabhassanak ki a tagjaira

Az orosz legfelsőbb bíróság május 26-án tárgyalja az Azov alakulat terrorszervezetté nyilvánítását és tevékenységének betiltását orosz területen – közölte kedden az orosz igazságügyi minisztérium. A bírósági iratok szerint a keresetet az orosz főügyészség nyújtotta be. Ha a legfelsőbb bíróság terrorszervezetnek ismeri el az Azovot, és a tagjai ellen Oroszországban büntetőeljárás indult, akkor az alakulat minden tagjára 10–20 évi, a szervezőkre pedig 15–20 év börtönbüntetést szabhatnak ki.

 

Ma tartják az első háborús bűnökkel vádolt orosz katona perét

Vagyim Siszimarinra, a Kantemirovszkaja tankhadosztály 21 éves harckocsiparancsnokára feltehetően életfogytig tartó börtön vár. A katonát egy 62 éves fegyvertelen ukrán polgár meggyilkolásával gyanúsítják. Siszimarin február 28-án a Szumi megyei Csupahivka faluban lőtt agyon a biciklijén telefonáló férfit, mert parancsot kapott rá, hogy megölje, nehogy a férfi jelentse az orosz alakulatok hadállásainak helyét. Áldozatával annak otthonának közelében végzett Ak-74-es gépkarabélyával. Az ukrán hatóságok szerint Siszimarin együttműködik, és elismerte bűnösségét. Ügyvédje azt mondta, pontosan érti, mivel vádolják.

 

Gondok vannak az orosz utánpótlással a britek szerint

Több ezer csecsen harcost vetettek be Mariupol és Luhanszk térségében, köztük önkénteseket és a nemzeti gárda tagjait is, akik alapesetben Kadirov csecsen vezér hatalmának védelméért felelnek – közölték brit jelentések, amik szerint Kadirov maga irányítja az akciót, a mariupoli parancsnokságot pedig unokatestvérére bízta.

 

ORFK: több mint kilencezren érkeztek kedden Ukrajnából

Magyarországra kedden az ukrán–magyar határszakaszon 5181 ember lépett be, míg a román–magyar határszakaszon belépők közül 4047-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) az MTI-vel.

 

A beléptetettek közül a rendőrség 327 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Nekik fel kell keresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében. Az ukrajnai háború elől menekülve 297 ember, köztük 135 gyermek érkezett Budapestre vonattal.

 

Ukrán védelmi tárca: nincs jobb megoldás a mostaninál az ukrán katonák kimentésére az Azovsztalból

A mostaninál nem létezik jobb megoldás az ukrán katonák kimentésére a Donyeck megyei Mariupolban az orosz hadsereg által körbezárt Azovsztal acélipari gyár területéről – jelentette ki Anna Maljar ukrán védelmi miniszterhelyettes kijevi sajtótájékoztatóján. Leszögezte, hogy a műveletet akkor tekinti Kijev befejezettnek, ha az ukrán katonák mindegyike visszatért ukrán ellenőrzésű területre. Maljar az Ukrajinszka Pravda hírportál beszámolója szerint kijelentette, hogy a mariupoli orosz katonai blokád feloldása a jelenlegi helyzetben lehetetlen. A sebesült ukrán katonák orosz ellenőrzés alatti területre szállításáról pedig azt mondta, hogy „ez volt az egyetlen kiút”.

 

– Még egyszer emlékeztetnünk kell arra, hogy Mariupol védői: a nemzeti gárda, az országos rendőrség, a határőrség, az ukrán hadsereg, különösen a 36. tengerészgyalogos dandár, a mariupoli területvédelmi alakulat teljes mértékben teljesítették harci küldetésüket – szögezte le. Kiemelte, hogy a Mariupolban szolgálatot teljesítő ukrán erők védekezésének köszönhetően az orosz hadsereg nem tudott csapatokat átcsoportosítani Ukrajna más régióiba. Szavai szerint körülbelül húszezer orosz katonáról van szó. Moszkva így nem tudta rövid idő alatt elfoglalni Zaporizzsját, és nem tudta megteremteni a feltételeket a Donyec-medencében harcoló ukrán egyesített haderő „elzárásához” sem az ország keleti részében.

 

A mariupoli városi tanács a Telegramon közzétett egy videófelvételt a sebesült ukrán katonák evakuálásáról az Azovsztalból. A felvételen – amelyről nem árulták el, hogy ki készítette – az látszik, hogy egyenruhás, az orosz hadsereg által használt fehér karszalagot viselő katonák megmotozzák a sebesülteket és a hordágyaikat vivő ukrán katonákat. Utóbbiaknál hátizsákok láthatók. A videó végén az látszik, hogy a sebesülteket átkötözik, az utolsó kockákon pedig ukrán katonák ülnek egy buszon.

 

Irina Verescsuk ukrán miniszterelnök-helyettes kijelentette, hogy folytatódik a Mariupolt védő ukránok kimentésére irányuló humanitárius művelet. Azt is mondta, hogy az orosz ellenőrzés alatti területre vitt sebesülteket, miután állapotukat stabilizálták, Kijev orosz hadifoglyokra készül kicserélni.

 

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a Twitteren közölte, hogy telefonon beszélt Emmanuel Macron francia államfővel. Zelenszkij szavai szerint „hosszú és intenzív” megbeszélést folytattak, amelyben felvetette az üzemanyag-szállítás kérdését Ukrajna részére, megvitatták az ukrán agrárexport számára alternatív útvonalak kialakításának lehetőségét, az Oroszországgal szembeni szankciókat és Ukrajna EU-csatlakozásának perspektíváit.

 

Az ukrán fegyveres erők déli parancsnoksága arról tájékoztatott, hogy az orosz hadsereg újabb, immár a negyedik rakétacsapást mérte Odessza megyében a Dnyeszter folyó torkolatán átívelő vasúti és közúti hídra Zatoka településnél. A híd jelenleg nem üzemel, az állandó támadások miatt a helyreállítási munkálatokat sem tudják folytatni.

Címlapon

mutasd mind