Juronics Tamásék már próbálják a La Traviatát: a Dóm téren keltik életre Violette és Alfredo tragikus szerelmét

A Petőfi életét bemutató táncjáték és a Mamma Mia! után már a következő szabadtéri bemutatóra készülnek az alkotók. Elkezdődtek a Dóm téri játékok operabemutatójának próbái, egyelőre a nagyszínházban. Verdi La Traviata című operáját a Kossuth-díjas Juronics Tamás állítja színpadra. Bemutató július 29-én.
Rafai Gábor

2022. július 05. 12:45

Juronics Tamásék már próbálják a La Traviatát: a Dóm téren keltik életre Violette és Alfredo tragikus szerelmét

A 2010-es Armel Fesztivál után, tizenkét év elteltével ismét színpadra állítja a szegedi rendező-koreográfus Alexandre Dumas A kaméliás hölgy című regényének opera-adaptációját.

 

– A karakterek igazságáról ma sem gondolok mást, úgy érzem, nagyon jól fejtettük meg akkor a szereplők mondatait és igazságait, ugyanakkor, mivel a mostani produkció szabadtéren játszódik, ez méretében és léptékében egy teljesen más produkció lesz. Valóban a rendezői koncepció maradt, de bizonyos dolgokat, amikről korábban azt gondoltam, kicsit át kellene formálni, alakítani, azokat most visszaalakítom az eredeti verzióra, mert annyira jól megírt a szöveg és a zene, hogy nem szabad hozzányúlni, egyszerűen csak meg kell jól csinálni az előadást – mondta Juronics Tamás a készülő produkcióról. 

 

A Kossuth-díjas alkotó hozzátette, hogy két allegorikus szereplő mégis megjelenik majd az előadásban. Egy kislány Violetta tiszta és ártatlan lelkét jelképezi majd, Horváth Zoltán táncművész pedig a halál figuráját kelti életre. 

 

Nem kosztümös operaként szeretnék bemutatni a La Traviatát 

 

A történet drámai és megindító: a melegszívű ám tüdőbeteg hősnő lemond imádottja szerelméről, hogy saját kétes híre ne tegye tönkre az ifjú jövőjét.

 

Verdi annak idején ragaszkodott hozzá, hogy saját korában játszódjon a darab, ez a szerzői szándék érvényes minden korban, ezért a jelenben keltik életre a történet: a Dóm téri előadást nem kosztümös operaként szeretnék bemutatni az alkotók, hanem modern köntösbe öltöztetik a nemes lelkű kurtizán, Violetta Valéry történetét.

 

– Nagy kérdése a darabnak, hogyan bármely korban képes-e győzedelmeskedni a szerelem, vagy sem. Elegendő-e egyáltalán a lelki győzelem, vagy sem. Én abban bízom, hogy igen – mondta Juronics Tamás.

 

Sztárénekesek lépnek a Dóm téri óriásszínpadra

 

 

A címszerep különlegesen szép és nehéz feladat elé állítja az operaénekeseket is: Verdi zenéje fejlett énektechnikát kíván, és komoly színészi képességek is kellenek Violetta karakterének megformálásához. 

 

Az egyszerre kacér és tiszta, határozott és törékeny, bátor és esendő hősnőt a Liszt- és Kossuth-díjas drámai koloratúrszoprán, Kolonits Klára, a Magyar Állami Operaház magánénekese kelti életre a Dóm tér színpadán. 

 

Szerelmét, Alfredot László Boldizsár énekli, akit egyetlen szegedinek sem kell bemutatni, hiszen operakarrierje éppen a Szegedi Nemzeti Színház deszkáiról indult. 

 

Most a Pillangókisasszony, a Bohémélet, a Parasztbecsület, a Bajazzók után egy újabb hősszerelmes tenorszerepet ölt magára: Violetta imádóját, a forrófejű Alfredót.

 

Alfredo és Violetta szerelme nem teljesedhet be az előkelő ifjú apja, Germont szigora és ármánya miatt. A baljós baritonszerepet a Dóm téri előadásban számos Verdi-mű elismert fellépője, Alexandru Agache énekli. A Babeş-Bolyai Egyetem tiszteletbeli professzora olyan neves színházakban lépett fel világszerte, mint a Covent Garden, a Bajor Állami Opera, a Hamburgi és a Berlini Opera és a Bécsi Staatsoper; a Milánói Scala és a Metropolitan Opera.

 

A további szerepekben többek között Vajda Júliát, Horák Renátát, Tötös Rolandot, Réti Attilát és Cseh Antalt láthatja majd a közönség.

 

Fiataloknak is élvezetes operaelőadás tervez Juronics Tamás

 

Az előadáshoz különleges látványvilág készül Tóth Kázmér szegedi díszlettervező irányításával. A Scabello díszletgyártó műhely vezetője az elmúlt években már több Dóm téri előadás díszletét álmodta meg, legutoljára az idei nyitóelőadás, a Petőfi Sándor életét bemutató Szabadság, szerelem című táncjátékát. 

 

A La Traviata nyitóképében az arany flitteres díszítés lesz hangsúlyos, a kettős forgószínpad változásaival bíbor függönyös bálteremmé, nyári lakká és párizsi utcaképpé alakul majd a folyamatosan változó díszlet. 

 

A jelmezeket Jeremias Bianca Imelda tervezte, aki elsősorban a színek szimbolikus jelentéseit vette alapul munkája során.

 

– Ez az az opera, amit 1853 a közönség rajongva nézett, ma már akár könnyűzenének is mondható. Azt gondolom, egy fiatal számára is élvezetes lehet majd ez az operaelőadás, ha egy kicsit is meghallja benne Verdi csodálatos dallamait. Csak szándék kérdése, hogy ne ijedjen meg a néző az opera szó hallatán, mert ez is ugyanolyan szépséggel és értékkel bíró zenei anyag, mint napjaikban a könnyebb műfajok – mondta Juronics Tamás.

 

A világ operarepertoárjának egyik legsikeresebb darabja, Giuseppe Verdi La Traviata című operája a Szegedi Szabadtéri Játékok saját bemutatójakét kerül színre a Dóm téren július 29-én és 30-án.