Juronics Tamás állítja színpadra a Dóm téri La Traviatát a Macerata Opera Fesztivál közreműködése nélkül

A Kossuth-díjas szegedi Juronics Tamás rendezésében viszi színre idén nyáron a Dóm téren a nemes lelkű Violetta szívszorító történetét, a La Travitát a Szegedi Szabadtéri Játékok alkotógárdája. Minden idők egyik legkedveltebb Verdi-operáját két alkalommal, július 29-én és 30-án láthatja majd a közönség. A fesztivál saját produkcióként valósítja meg a nagyszabású operát a Dóm téri óriásszínpadon.
Rafai Gábor

2022. április 28. 16:00

Juronics Tamás állítja
színpadra a Dóm téri La Traviatát a Macerata Opera Fesztivál közreműködése nélkül

Izgalmas színrevitelben láthatja a közönség Verdi csodálatos operáját: Juronics Tamás zenés rendező, koreográfus állítja színre a Dóm téren.

A sokoldalú művész csaknem harminc éve meghatározó alakja a szegedi kulturális életnek, 1993 óta áll művészeti vezetőként a Szegedi Kortárs Balett élén. 

 

A nemzetközi szinten is elismert színpadi alkotó számos koreográfiája, táncszínházi előadása mellett különféle műfajú előadások koreográfusaként, rendezőjeként is megmutatkozott országszerte.

 

A prózai- és musicalelőadások rendezése mellett az opera sem jelent ismeretlen kihívást a művész számára. A Szegedi Nemzeti Színház olyan nagyszabású operaprodukciói fűződnek a nevéhez, mint Berlioztól a Faust elkárhozása, Offenbachtól a Hoffmann meséi, Bartók Bélától A kékszakállú herceg vára, vagy Verdi Rigolettója, sőt, egy korábbi, az Armel Operafesztiválon Közönségdíjat elnyert La Traviata-rendezés is fűződik a nevéhez. A Szegedi Szabadtéri Játékok nézői tavaly nyáron Mozart Szöktetés a szerájból című izgalmas daljátékát láthatták Juronics kiváló rendezésében az újszegedi liget színpadán.

 

Különböző műfajú előadásainak rendszerint kiemelten fontos részét képezi a látványos színpadkép, a világítás- és színpadtechnikai effektek összehangolása a zenemű dinamikájával – a La Traviata esetében sem lesz ez másképp.

 

A korábbi tervekkel ellentétben teljes mértékben saját előadásként, a Macerata Opera Fesztivál közreműködése nélkül állít színpadra a Szegedi Szabadtéri Játékok alkotógárdája. 

 

– Az évad előkészítésekor ígéretesen kezdődött a közös munka a Macerata Opera Fesztivállal. A pandémiás időszak azonban olyan, előre nem látott akadályokat gördített a koprodukció útjába, amelyek ellehetetlenítették, hogy idén nyáron megvalósuljon egy komplex nemzetközi. Ezért úgy döntöttünk, önállóan visszük színre Verdi La Traviatáját országosan elismert operaművészek és a szegedi operatagozat kiválóságainak főszereplésével – mondta Barnák László főigazgató.

Címlapon

mutasd mind