Júniusra visszaerősödött az ingatlanpiac a tavalyi szintre a Duna House szerint

Júliusban pedig a hitelpiac is emelkedésnek indulhat. Az ingatlanközvetítő cég a saját adatai és szakmai becslése alapján jutott erre a megállapításra.

2020. július 01. 23:36

Júniusra visszaerősödött az ingatlanpiac a tavalyi szintre a Duna House szerint

A Duna House szerint a magyar ingatlanpiacon 11 ezer 186 adásvétel jött létre júniusban, vagyis csaknem ugyanannyi, mint egy éve, és majdnem kétszer annyi, mint a válság mélypontján, márciusban. Az ingatlanpiaci bővülés májushoz képest is jelentős, 33 százalékos.

A fellendülést a Duna House azzal magyarázta, hogy a járvány miatt az ingatlanvásárlások jelentős része későbbre tolódott. Az első fél évet ugyanakkor így is alig 60 ezer tranzakcióval zárta a belföldi piac, ami 23 százalékos elmaradás a tavalyi azonos időszakhoz viszonyítva. 

A hitelpiac csúszása jelentősebb, a járvány hatása ott még mindig érződik. Becslésük szerint az előző hónap lehetett a mélypont, hiszen a tavalyi 82 milliárd forint után idén júniusban csupán 60-65 milliárd forint között lehetett az új jelzáloghitelek összege. 

A júniusi összesítés a Duna House által kiközvetített ingatlanok havi tranzakciószámán, és a becsült piaci részesedésén alapul. A becslés évközi, megközelítő adatokat tartalmaz – olvasható a DH közleményében. 

Címlapon

mutasd mind