Június elején háromszáz rendőr távozott a testülettől

Az Országos Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint összesen 299 rendőr adta be felmondását június legelső hetében. Eddig ezt nem tehették meg, mivel az egészségügyi dolgozókhoz hasonlóan a kormány, a koronavírus-járványra hivatkozva rendeletben tiltotta meg neki. A tiltás ideje lejárt és ezt használták ki az elégedetlen rendőrök.
Vass Imre

2022. június 18. 16:45

Június elején háromszáz rendőr távozott a testülettől

A 300-as szám jelentősnek mondható – mondta Pongó Géza, a Független Rendőr Szakszervezet főtitkára a Magyar Hangnak – még akkor is, ha ez a közel 37 ezres hivatásos állománynak nem egészen 1 százalékát teszi ki. Szerinte a leszerelési hullám várhatóan tovább tart majd.

 

Pedig a kormány mindent megtett, hogy maradásra bírja a rendőröket, hisz hathavi fegyverpénzt fizetett ki, valamint az év elején 10 százalékos fizetésemelést hajtott végre. Ez utóbbit azonban az infláció már el is nyelte és további emelésre nem számíthatnak a rendőrök.

 

Az FRSZ főtitkára szerint főként a közrendvédelmi területről, az utcai szolgálatot végző tiszthelyettesek köréből távoznak sokan. utánpótlás pedig alig érkezik. AZ RTL Klub információja szerint idén már csak 460-an jelentkeztek a kétéves tiszthelyettesi technikumi képzésre. 8 éve ez a szám 3000 felett volt, de két évvel ezelőtt is több mint a duplája.

 

A rendőrség általában két hónapos felmondási (vagy, ahogy ők fogalmaznak: lemondási) határidővel engedi el a korábbi alkalmazottakat, a most jelentkező 299 fő tehát várhatóan augusztus első hetében még szolgálatban lesz.

 

Fotó: illusztráció (police.hu)

Címlapon

mutasd mind