Juhász Péter: Erdélyben más helyett is lehet szavazni majd a 2022-es választásokon

Okosba'.
Cservenák Zoltán

2021. december 22. 21:44

Juhász Péter: Erdélyben más helyett is lehet szavazni majd a 2022-es választásokon

Ha Juhász Péter videója után nem néznek az ottani „Demokrácia Központok” körmére, akkor megtörténhet, hogy a jelenleg bevett gyakorlat jövőre is működik majd. Ennek lényege, hogy segítenek olyanok helyett is szavazni, akik a választások idején épp nincsenek az állandó lakhelyükön, ahová a szavazólapokat kipostázza a magyar állam.

 

Juhász Péter a Facebookon azt írta, titokban rögzítette, „hogyan tájékoztatják az embert a határon túl a szavazási csalás lehetőségéről az erre kijelölt irodákban Erdélyben”.

 

Az Együtt nevű ellenzéki párt korábbi elnöke és az Egymillióan a magyar sajtószabadságért nevű Facebook-csoport megalapítója azt írja, 

 

„ha valaki tudja más állampolgárok adatait, mondjuk egy aláírásgyűjtéskor elkéri azokat, és elteszi, akkor bárki nevében leszavazhat. Ha még azt is tudja, hogy kik regisztráltak és kik nem, akkor tömegével teheti ezt meg, hisz elég csak a nevükben regisztrálni és egy szabadon választott postacímre irányítania a leveleket”.

 

Juhász a videóban úgy tett, mintha frissen költözött volna Erdélybe a családjával Londonból, de négy gyereke közül kettő egyetemista Angliában. A politikus azt mondta két különböző ügyintézőnek is, hogy a két egyetemista gyereke nem tud hazajönni a választásokkor, de szeretnének szavazni, anélkül, hogy Angliában kelljen ezt megtenniük.

 

Az ügyintézők azt javasolták, regisztráljanak mindenkit a Választás.hu-n, mert ezután az erdélyi címükre a család minden tagja megkapja a szavazólapját postán. A szülők töltsék ki az Angliában maradó gyerekek szavazólapjait is, és majd vigyék be a Demokrácia Központokba, ott dobják a választásokkor felállított urnába, és senki nem szól majd semmit. Ha kell még a kitöltésben is segítenek, így a gyerekek is „leszavazhatnak”.

 

Az egyik ügyintéző konkrétan azt mondta: 

 

„Személyesen kellene szavazni, de ha ők megkapják a szavazólapot, önök itthon, akkor önök is tudnak. Tehát, hogyha megvan a lakcímkártya, és helyesen töltik ki az azonosító lapot, akkor tudnak szavazni”. 

 

Később azt is hozzáteszi: 

 

„önök szavaznak, segítünk kitölteni, amit kell”.