József Attila-díjat kapott Bene Zoltán, a Szeged folyóirat főszerkesztője

Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc emléknapja alkalmából átadták a kulturális középdíjakat is, a Pesti Vigadóban József Attila-díjat vehetett át Bene Zoltán, a Szeged folyóirat főszerkesztője is.
Hollósi Zsolt

2023. március 15. 10:05

József Attila-díjat kapott Bene Zoltán, a Szeged folyóirat főszerkesztője

Nem csak a legmagasabb rangú állami szakmai elismerés, a Kossuth-díj számít, minden művészeti ágazat nagyon figyel arra is, az adott évben kik kapják március 15-e alkalmából az úgynevezett kulturális középdíjakat. Szegeden évtizedek óta téma, hogy viszonylag kevés ilyen elismerés jut a városba. Alig vannak Munkácsy-díjas képzőművészeink, Jászai-díjas színészeink, talán csak a Liszt-díjasok számában állunk valamivel jobban.

 

A hagyományokhoz híven idén is a Pesti Vigadóban adták át a középdíjakat, kedden Csák János kultúráért és innovációért felelős miniszter, Vitályos Eszter, a Kulturális és Innovációs Minisztérium parlamenti államtitkára és Závogyán Magdolna kultúráért felelős államtitkár gratulált a kitüntetetteknek.

 

Kiemelkedő irodalmi tevékenysége elismeréseként József Attila-díjban részesült Bene Zoltán író, az Irodalmi Jelen próza rovatvezetője és a Szeged várostörténeti és kulturális folyóirat főszerkesztője. Ugyancsak ezt az elismerést vehette át a szegedi bölcsészkarról indult, jelenleg Szentendrén élő Weiner Sennyey Tibor költő, író.

 

Voltak az idei díjátadásnak további érdekességei is, például az, hogy a kiemelkedő újságírói tevékenység elismerésére szolgáló Táncsics Mihály-díjban kizárólag három MTVA-s dolgozó részesült, ami meglehetősen furcsa szakmai döntésnek tűnik, különösen ha ismerjük a sajtószabadság, a közszolgálat és az MTVA érzékeny viszonyát. A díjazottak: Csűrös Csilla, az MTVA Kossuth Rádió Csatornaigazgatóságának kiemelt szerkesztője, Gulyás István, az MTVA Zrt. szerkesztő-műsorvezetője és Mohai Gábor, az MTVA Zrt. bemondó-műsorvezetője.

 

A táncművészet terén kiemelkedő alkotói, előadói tevékenysége elismeréseként Harangozó Gyula-díjat kapott többek között Apáti Bence balettművész, a Budapesti Operettszínház balettigazgatója, aki táncművészként kétségtelenül érdemes az elismerésre, és ha publicisztikai tevékenységét is a korábbiakhoz hasonlóan folytatja, előbb-utóbb Táncsics Mihály-díjra is érdemesnek találhatja az Orbán-rezsim.

 

Kecskemétre idén díjeső hullott, a színház kitüntetettjei között Fazakas Géza (jobbról a második), aki Jászai Mari-díjat vehetett át (fotó: Facebook)

 

Kiemelkedő színművészeti, színészi tevékenysége elismeréseként Jászai Mari-díjban részesült a Marosvásárhelyről indult Fazakas Géza, a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház színművésze, aki 1998-tól 2001-ig a szegedi társulat tagja volt.

 

A Szegeden is népszerű Keszei Bori operaénekes Liszt-díjat kapott (fotó: Facebook)

 

Kiemelkedő zenei előadó-művészeti tevékenysége elismeréseként Liszt Ferenc-díjban részesült Keszei Bori operaénekes, a Magyar Állami Operaház magánénekese, aki évekig a szegedi közönség egyik kedvenc szopránja volt.