Jövő nyárra készül el a Kálvária sugárúti idősek otthonának felújítása

Jelentős felújításon esik át az önkormányzati fenntartásban lévő Kálvária sugárúti idősek otthona, ami összességében másfél milliárd forintért újul meg. A beruházás kedden újabb állomásához érkezett.
Bod Péter

2022. augusztus 23. 14:35

Jövő nyárra készül el a Kálvária
sugárúti idősek otthonának felújítása

A Kálvária sugárúti idősotthon régi épületének felújítását ez év május végén kezdték felújítani, kedden az újabb, az 1981-ben átadott épületrész rekonstrukciójához látott hozzá a közbeszerzési eljáráson győztes kivitelező, a szegedi Sziki-Ép Kft.

 

A helyszínen tartott sajtótájékoztatón Nagy Sándor városfejlesztési alpolgármester Fodor Antal önkormányzati képviselő társaságában elmondta, hogy a helyszínen található, még a második világháború előttről származó épületrész felújítása június legelején kezdődött, ma az 1981-es panelépület felújításához láttak hozzá.

 

Az Európai Unió 1 milliárd 131 millió forint vissza nem térítendő pályázati összeggel támogatja a beruházást, amihez a város 527 millió forintos önrészt tett hozzá. A felújítás magában foglalja a két épület teljes energetikai korszerűsítését is. Ennek része, hogy napkollektorokat telepítenek az épületek tetejére. Cserélik a két épület valamennyi nyílászáróját is.

 

 

– A két épület energetika felhasználása a korszerűsítésnek és a fejlesztéseknek köszönhetően egytizedére esik vissza. Ez is jelzi majd Szeged zöldváros jellegét, és hozzájárul az elszabaduló energiaárak mellett a takarékoskodáshoz is – fogalmazott Nagy Sándor.

 

Mindkét épületet szintenként újítják fel, éppen azért, hogy a legkisebb zavart okozzák az idősotthon működésében. Kedden a panelépület negyedik szintjén a felújításhoz tartozó bontási munkák kezdődtek meg. Ezzel és a régebbi téglablokkos épület felújításával a tervek szerint jövő nyárra végeznek a kivitelezők.

 

A munkák előrehaladását jelzi, hogy a régebbi, a hagyományos ellátást nyújtó épületben mára elvégezték a tetőn a gépészeti tér kialakítását, elkezdődött a tető cserepének a cseréje, és végeztek a felső szint elektromos rendszereket érintő bontási munkáival. Az ütemes munkavégzésnek köszönhetően a harmadik szintet a kivitelező hamarosan átadja az üzemeltetőnek, így itt megkezdődhet a korábban ott lakók visszaköltözése.

 

A két épületben összesen 250 idős embert ápolnak, közülük a panelépületben elhelyezettek kapnak emelt szintű ellátást.