Jövő júniusban lejár Barnák László mandátuma, pályázatot írnak ki a színház főigazgatói posztjára

A pénteki közgyűlés miatt dömping volt ma a városházán a bizottsági ülésekből. Három az egyben írásunk a bizottsági ülésekről.
Szabó C. Szilárd

2022. december 14. 16:04

Jövő júniusban lejár Barnák László mandátuma, pályázatot írnak ki a színház főigazgatói posztjára

Pénzügyi bizottság: az áram 6-szorosára, a gáz 7-szeresére, a távhő 11-szeresére drágul

A Tápai Péter (Fidesz) vezette pénzügyi bizottság huszonegy napirendi pontot tárgyalt meg. Kovács Tamás gazdasági alpolgármester a költségvetés módosításáról tájékoztatta a bizottságot. Elmondta, hogy megkötötte a város a jövő évi energia-szerződéseit: a gázt hétszeres, a villanyáramot hatszoros áron tudta beszerezni a város, a távhő ára pedig – ahogy az alpolgármester fogalmazott – a kormány áldásos tevékenységének köszönhetően a tizenegyszeresére emelkedett. Szerinte jövőre olyan lassulás lesz a magyar gazdaságban, amit még nem láttunk. Meg is kapta erre a választ Tápai Pétertől, aki egyebek mellett közölte: a baloldal támogatja a szankciós politikát.

 

50 százalék fölött drágultak az élelmiszerek, emiatt megdrágul a közétkeztetés

Ülésezett Ménesi Imre (MSZP) elnökletével a szociális bizottság is, amelynek tagjait szintén tájékoztatta Kovács Tamás a költségvetés módosításáról. Elhangzott: Szeged költségvetése stabil a jövő évi költségvetés megalkotásáig, de nagy szüksége lesz a városnak többletforrásokra az államtól. Binszki József várospolitikai alpolgármester a pénzügyi mellett a szociális bizottság tagjait is tájékoztatta a gyermekétkeztetés térítési díjainak tervezett változásáról. Hangsúlyozta: az inflációs ráta 50 százalék feletti az élelmiszereknél, ami rendkívüli módon sújtja a szolgáltatót, a Suli-Host Kft.-t. Elmondta, hogy a koronavírus-járvány alatt a kormány rendelkezése alapján nem lehetett emelni a díjakat, amit most két lépcsőben oldanak meg: februárban 18 százalékkal, szeptemberben pedig 14 százalékkal nőnek majd a térítési díjak a közétkeztetésben.

 

A Kozma József (MSZP) vezette kulturális bizottság ülésen is tájékoztatott Kovács Tamás a büdzsé módosításáról és Binszki József a közétkeztetésről. Utóbbival kapcsolatban kérdezte Haág Zalán (KDNP), hogy tárgyalt-e más piaci szereplővel a város, mert szerinte ebben a megállapodásban a jelenlegi szolgáltató diktálta az árakat. Binszki válaszul közölte: a szolgáltató magasabb díjemelést javasolt, és a tárgyalások során jutottak konszenzusra. A várospolitikai alpolgármester szerint méltányos a közétkeztetés térítési díjainak jövő évi emelése. Közölte, szerződéses jogviszonyban áll az önkormányzat a szolgáltatóval, így nem tárgyalt, nem tárgyalhatott más piaci szereplővel, mert ahhoz közbeszerzési eljárást kell, kellett volna kiírni.

 

Meg kell pályáztatni a színházigazgató és szimfonikus zenekar vezetőjének posztját

Jövő júniusban lejár Barnák Lászlónak, a Szegedi Nemzeti Színház főigazgatójának az ötéves mandátuma. A törvény értelmében pályázatot kell kiírni a posztjára. A bizottság elfogadta a pályázati felhívás szövegét. Chovanecz Kata (Fidesz) kevesellte a pályázati kiírásban szereplő javadalmazást. Szerinte egy 3,5 milliárd forintos költségvetésű kulturális intézmény főigazgatójának többet kellene keresnie, mint havi bruttó 850 ezer forint.

 

Gyüdi Sándornak, a Szegedi Szimfonikus Zenekar igazgatójának is júniusban jár le a mandátuma, s az ő posztjára is pályázatot írnak ki.