Jövő héten Brüsszelbe utazik Navracsics Tibor, hogy az Erasmus és a Horizont programokról tárgyaljon

Az európai uniós forrásokért felelős miniszter január 25-26-án találkozik Johannes Hahn és Mariya Gabriel uniós biztosokkal.
Kékes Viktória

2023. január 17. 12:14

Jövő héten Brüsszelbe utazik Navracsics Tibor, hogy az Erasmus és a Horizont programokról tárgyaljon

Navracsics Tibor január 25-26-án tárgyal Brüsszelben az Erasmusról Johannes Hahn költségvetési és Mariya Gabriel innovációért, kutatásért, kultúráért, oktatásért és ifjúságért felelős biztosokkal. A megbeszélés egyik célja a Bizottság konkrét elvárásainak hivatalos tisztázása – tájékoztatták kormányzati források az atv.hu-t. 

 

A hírt az európai uniós forrásokért felelős miniszter sajtóosztálya a Telexnek megerősítette. Elmondásuk szerint nem listával megy ki Navracsics Brüsszelbe, hanem kérdésekkel arról, hogy várható-e még bármi, vannak-e még tisztázandó, nyitott kérdések. Ezt Navracsics sajtóosztálya azért is tartotta fontosnak megemlíteni, mert az ATV kormányzati forrásokra hivatkozva azt írta, hogy a miniszter szeretne a tárgyalásai során tájékozódni és világosan látni arról is, hogy a Bizottság részéről van-e még valamilyen elvárás, „lista” arról, hogy az egyetemi hallgatókon, fiatalokon túlmenően „kiket és milyen retorziók” érhetnek adott esetben az Erasmushoz hasonlóan.

 

Január 9-én derült ki, hogy azok a magyarországi egyetemek, amelyek közérdekű vagyonkezelő alapítványi formában működnek, vagy amelyeket ilyen alapítványok tartanak fenn, nem kaphatnak támogatást az Erasmus+-csereprogramból, amit az Európai Unió finanszíroz. Huszonegy magyarországi egyetem működik ilyen formában, köztük a Szegedi Tudományegyetem is. A Bizottság döntésének következtében több százmilliárd forintos pályázati összegektől eshet el a magyar felsőoktatás. Az ügy kirobbanása óta a kormány úgy tesz, mintha nem értené mi a Bizottság problémája. A valóságban azonban mindenki számára nyilvánvaló volt, hogy az unió nem nézi jó szemmel, hogy ezekben az alapítványokban aktív fideszes politikusok vezető tisztséget kaptak. De leginkább maga Navracsics (aki egyébként a Pannon Egyetem kuratóriumának elnöke), aki már tavaly szeptember közepén pontosan tudta, hogy mit vár el az unió a fideszes politikusokkal teletömött egyetemi alapítványok ügyében.