Joób Márton-per: négyen akartak megegyezni a bírósággal, háromnak sikerült

A harmadik előkészítő tárgyalással folytatódott a különösen nagy vagyoni hátrányt okozó, bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmények ügyében elrendelt tárgyalássorozat. Jelen volt a hallgatóság soraiban az elsőrendű vádlott, Joób Márton is. A tárgyaláson a tizenegyedik, a tizenkettedik, a tizenötödik és a tizenhetedik rendű vádlottat hallgatták meg.
Garai Szakács László

2023. január 17. 13:51

Joób Márton-per: négyen akartak
megegyezni a bírósággal, háromnak sikerült

A tizenegyedik és a tizenkettedik rendű vádlott egy testvérpár, B. József és B. Tímea, a férfi Szolnokon ül előzetes letartóztatásban, onnan jelentkezett be, vele kezdtek. Beismerte a bűnösségét, ezzel lemondott a tárgyaláshoz való jogáról. Miért gondolta meg magát? – kérdezte Gaudi Tibor tárgyalást vezető bíró Az előzetesben sokat gondolkodott, megbánta amit tett, mondta a vádlott. A bíróság elfogadta, hogy beismerte a bűnösségét, így két év börtönben letöltendő szabadságvesztésre ítélte, öt év próbaidőre felfüggesztve, emellett 150 ezer forint pénzbüntetésre ítélte és megszabta azt is, hogy két évig nem vezethet gazdálkodó szervezetet.

 

„Nem tudom, nem emlékszem, mindent a bátyám intézett, bíró úr!”

A tizenkettedik rendű vádlott jelen volt a tárgyaláson, testvére után következett. Ő is meg akart egyezni a bírósággal, viszont mivel nem tett vallomást ezért „beszélgetnie” kellett a bírósággal. És ez komoly gond volt. Azt mondta, mindent a testvére intézett, ő igazából nem tudott semmiről, pénzért ment néhányszor a bankba, illetve egy-két számlát kiállított.

  • Mit csinált a cégekkel?
  • Tudja, milyen cégei vannak?
  • Állított-e ki számlát?
  • Mennyit állított ki?
  • Miért vette meg a cégeket?
  • Hány céget vett meg?
  • Milyen sorrendben vette meg a cégeket?

Ezekre a kérdésekre kellett volna jól válaszolnia a vádlottnak, de egyikre sem sikerült érdemben, jól felelnie, ezért szünetet rendelt el a bíróság. A szünet után a vádlott elismerte, nagyon ideges, nem volt még ilyen helyzetben, nem tudja rendesen megfogalmazni a gondolatait, nagyon izgul. A szünet után már másképp emlékezett, de a kijelölt ügyvédje nem tudott segíteni neki abban, hogy megállapodhasson a bírósággal, hiába akart lemondani a tárgyalás jogáról, elutasította a kérelmét a bíróság.

 

Ott volt a tárgyalóteremben az elsőrendű vádlott, Joób Márton is

 

Akik pénzbírsággal elsétálhatnak

Tizenötödrendű vádlottként G. Gyulát hallgatta meg a bíróság. Nem sokáig volt a tárgyalóteremben, ugyanis meghallgatása előtt bejelentette az ügyész, hogy a korábbi felfüggesztett szabadságvesztést, vagyonelkobzást módosítja, mert a vádirat benyújtása a teljes kárt, 12 millió 150 ezer forintot a vádlott megtérített. Ezért az ügyész 5 millió 400 ezer forintnyi pénzbüntetésre tett indítványt, ezt a vádlott éppúgy elfogadta, mint a bíróság. Ám az elfogadás előtt neki is válaszolnia kellett Gaudi Tibor kérdéseire, hiszen korábban ő sem tett vallomást. Elmondta, kapcsolatban állt Joób Mártonnal és „az alattam lévő cégekkel is tartottam a kapcsolatot”. Joóbot a sport révén ismerte meg. G. Gyula kísértetiesen hasonlít egy korábbi magyar válogatott kézilabdázóra. Elismerte, fogadott be fiktív számlákat, majd azt is mondta, „sajnálom a történteket, rossz döntést hoztam, szeretnék elnézést kérni.”

 

D. László épületgépészettel foglalkozó cége is benne volt a fiktív számlázásban. Elmondta a bíróságon, három–öt százalék volt a „tarifa”. Elmondta azt is, nem ő végezte a könyvelést, viszont a könyvelője nem tudott a fiktív számlákról. Megértette a vádat, elfogadja azt, amit felajánlottak neki, ő is lemondott a tárgyalás jogáról. Neki is pénzbüntetést kell fizetnie 2 millió 800 ezer forintot. Elmondta, a számlázásokat felügyelő J. Zoltántól fogadott be számlákat, aki korábban a tanítványa volt, és amikor egyszer találkoztak, akkor mondta neki, tud ilyen „szolgáltatást nyújtani”. „Sajnálatos módon elfogadtam.” A bíróság D. László esetében is elfogadta azt, hogy beismerve bűnösségét lemondhasson a tárgyaláshoz való jogáról.

 

A bíróság március 16-án az előkészítő tárgyalások utáni első tárgyaláson hirdet ítéletet azon vádlottak esetében, akikkel sikerült megállapodni. Joób Mártonra kilencéves fegyházbüntetést kért az ügyészség az első előkészítő tárgyaláson. A képviselő tagadta a bűnösségét.