Joób Márton: A sajtóban megjelent személyemet érintő állítások nem felelnek meg a valóságnak, egyébiránt semmiféle bűnszervezetnek nem vagyok és nem is voltam sem tagja, sem vezetője

Megjelent az MTI-ben, hogy vádat emeltek egy szegedi önkormányzati képviselő és társai ellen, mert céghálót működtetve 271 millió forint vagyoni hátrányt okoztak az állami költségvetésnek. Joób Márton reagált a hírre.
Garai Szakács László

2022. február 11. 13:15

Joób Márton: A sajtóban megjelent
személyemet érintő állítások nem felelnek meg a valóságnak,
egyébiránt semmiféle bűnszervezetnek nem vagyok és nem is voltam
sem tagja, sem vezetője

Szanka Ferenc elmondta, a főügyészség az ügyben 18 ember ellen emelt vádat különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmények miatt; nyolcat közülük bűnszervezetben elkövetett cselekményekkel vádolnak. Kilenc további gyanúsított esetében a vádhatóság feltételesen felfüggesztette az eljárást.

 

Az ügyészség két, a bűnösségét beismerő vádlottal egyezséget kötött.

 

A vádirat szerint a szórólapterjesztéssel, műsorújság kiadásával foglalkozó céget irányító férfi a körülmények számára kedvezőtlen változása miatt a piacon maradás és terjeszkedés érdekében elhatározta, hogy bűnszervezetet hoz létre a költségek minimalizálása és az adó meg nem fizetése érdekében.

 

A vádlottak kezdetben Csongrád-Csanád, majd Bács-Kiskun, Jász-Nagykun-Szolnok és Békés megyében működő céghálót hoztak létre, amelyben a szórólapterjesztést végző alkalmazottak egy részét a lánc alján levő gazdasági társaságokhoz jelentették be vagy azt sem tették meg. A cégháló alján levő, strómanok nevére íratott társaságok nem nyújtottak be adóbevallást, de ha igen, adófizetési kötelezettségüknek akkor sem tettek eleget, szerepük csak a fiktív számlák kiállítása volt.

 

A szórólapterjesztést ténylegesen azonban továbbra is a szegedi férfi és társai koordinálták. A bűncselekmény leplezésére valótlan teljesítési igazolásokat állítottak ki, külön könyvelést vezettek, a céghálón keresztül átutalásokkal átfuttatták a pénzt, majd a jutalékok levonása után készpénzben visszajuttatták a szervezet vezetőjének.

 

Az eljárásban a fiktív számlákat befogadó más gazdasági társaságokat is találtak, köztük építőipari vállalkozásokat, valamint tizenegy, az ország több megyéjében patikát üzemeltető céget, amelyek esetében az 500 ezer és 22 millió forint közötti vagyoni hátrányt az elkövetők jelentős részben megtérítették – áll az MTI összefoglalójában.

 

Utolértük Joób Mártont, aki az alábbiakat mondta a föntiekre:

 

„A médiából értesültem a vádemelésről, még semmilyen hivatalos tájékoztatást nem kaptam, ezért a vádirat pontos tartalmát nem ismerem. De bízom a független, magyar bírósági rendszerben és biztos vagyok abban, hogy az eljárások során tisztázódni fog a szerepem. A sajtóban megjelent személyemet érintő állítások nem felelnek meg a valóságnak, egyébiránt semmiféle bűnszervezetnek nem vagyok és nem is voltam sem tagja, sem vezetője, és úgy gondolom, hogy mint minden magyar állampolgárt, engem is megillet az ártatlanság vélelme.”