Jönnek a Lótusznapok a füvészkertben: a hétvégén bárki betekinthet a Távol-Kelet titokzatos világába

Idén is megünneplik az indiai lótusz virágzását az újszegedi füvészkertben. A hétvégén, mindkét napon programokkal, koncertekkel, zenével, tánccal és jógabemutatókkal is megidézik a Távol-Kelet titokzatos világát.

2020. július 28. 15:30

Szombaton és vasárnap tizenharmadik alkalommal invitálják az érdeklődőket az újszegedi füvészkertbe a Lótusznapokra, hogy az idén is közösen ünnepeljék meg a tóban megújuló indiai lótusz virágzását.

– Az idei rendezvényünkben változás a korábbiakhoz képest, hogy a járványveszély miatt most csak szabadtéri programokat szervezünk, így a teremben tartott előadások ezúttal elmaradnak – mondta Németh Anikó igazgató, akitől azt is megtudtuk, most is lesznek jóga- és harcművészeti bemutatók, lesz lótusztúra és a japán növényvilágába is betekintést nyerhetünk. Két napon keresztül folyamatosan zajlanak a színpadi programok, táncbemutatók és koncertek.

Az erre a hétvégére teremtett távol-keleti hangulatnak pedig a füvészkert egyre gyarapodó és szépülő növényei adnak most is természetes hátteret.

Ezúttal is igyekeznek felhívni a figyelmet a környezetvédelemre, arra, hogy kis változtatással is sokat javíthatunk közvetlen környezetünk minőségén.

Ezért csökkenteni szeretnék a felhasznált műanyagok mennyiségét, így az éttermek pultjainál biológiailag lebomló evőeszközöket használva tudják majd a látogatók elfogyasztani a választott távol-keleti ínyencségeket és az italokat akár saját poharukba, bögréjükbe is kérhetik. A kert több pontján pedig szelektív hulladékgyűjtőket helyeznek ki. 

A szegedi lótusz története

Itt, a szegedi Füvészkert tavában található Közép-Európa legnagyobb, szabadtéri indiailótusz-állománya. Szinte hihetetlen, de a növények nem a távoli Indiából, hanem a közeli Óföldeákról származnak.

1932-ben egyik gyűjtőútja során Győrffy István talált rá az indiai lótuszra a Návay-kastély parkjában. Az ott található tóból származtak az első füvészkerti tövek, amelyeket lovaskocsin szállítottak Újszegedre.

Betelepítése óta a növény folyamatosan szaporodik a tóban, ma már a vízfelület nagy részét birtokolja (A nyitóképre kattintva még több lótuszt láthat; fotók: Menyhárt Luca)

Az indiai lótusz Ázsia mérsékelt égövi területének déli-, délkeleti vidékén őshonos. Később, a Buddhizmus terjeszkedésével jutott el a szubtrópusi-, forró égövi vidékekre is, egészen Ausztrália észak-keleti részéig. Napjainkban széles körben hatalmas vízi ültetvényeken termesztik. Dísz-, táplálék- és gyógynövényként is jelentős.

A növény levelei magasan a víz felszíne fölött állnak, pajzs alakúak, kékeszöld színűek. Pompás megjelenésű virágai hosszú kocsányukkal a levelek fölé emelkednek, illatosak. Virágaik rovarmegporzásúak. Az Újszegedi Füvészkert tavában látható sötét rózsaszínű virágok mellett fehér változata is létezik a növénynek.

A növény első levelei már májusban megmutatkoznak a víz felszínén, igazi szépségét azonban július-augusztus folyamán mutatja meg. Ekkor a tavat zöld levélszőnyeg és a belőle kiemelkedő rózsaszín virágok tömkelege borítja. Ebből a virágpompából szeptemberre már csak az elfásodott, de még így is dekoratív termések szálai maradnak meg.

Programok

Augusztus 1. szombat

Színpad
10.00: Közös napindító jóga-gyakorlás
11.00: A Kala Sangam Tánccsoport Bharatanatyam dél-indiai klasszikus táncbemutatója
12.00: A szárik és fátylak világa: az indiai hercegnők varázslatos ruházata – divatbemutató / Az vagy, amit megeszel – ismerkedés a vegetarianizmussal
13.00: Sahaja jóga – Meditáció
13.30: Deva yoga stúdió bemutatója
14.00: A szegedi Leung Ting Wing Tsun Kung-Fu Szeged Iskola bemutatója
14.30: Gong utazás tibeti mantrák és mandalák világába – hangfürdő Bergerné Wilk Halinával (HaLuna)
15.15: Fire Fantasy, távol-keleti zsonglőr bemutató
16.00: Túri Virág Réka és a Parvati tánccsoport előadása
17.00: Ritmikus utazás a védák ősi világába: a Pakhawaj – Virág Balázs előadása
18.00: Lantos Zoltán koncertje

A lótuszos tó partján
Pompázó lótuszok az Aranykori mesékben – Hummel Rozália szakrális festőművész kiállítása
Lótusztúra: ismerkedés távol-keleti növényekkel és az indiai lótusszal a Füvészkert munkatársainak kalauzolásával. A túra a lótuszos tó partjáról, a Buddha szobortól indul. 
Kezdési időpontok: 11.00, 13.00, 15.00, 17.00
A kertbe zárt Japán- ismerkedés Japánban őshonos növényekkel és a japán kert sajátosságaival – a sétát Gál Tamás a Füvészkert munkatársa vezeti. Gyülekező a lótuszos tó partján, a Buddha szobornál. Időpontja: 14.00

Ecset és Természet! – lótuszfestés Rohonka Andrea festőművésszel

A rózsakertben:
Magyar Origami Kör

A mediterrán üvegházban:
Konfuciusz intézet kiállítása

Augusztus 2. vasárnap

Színpad
10.00: Közös napindító jóga-gyakorlás
10.30: Do in bemutató Kovács Eszter vezetésével
11.00: Túri Virág Réka és a Parvati tánccsoport előadása
12.00: Szegedi WU DE Iskola kung fu bemutatója
12.30: A szárik és fátylak világa: az indiai hercegnők varázslatos ruházata – divatbemutató / Az vagy, amit megeszel – ismerkedés a vegetarianizmussal
13.30: Jo Alma Potter a Zen Kwan Um Iskola Dharma Mesterének előadása
14.00: Naplegenda Társulás – „Kelet felől” – világzenei utazás eredeti hangszerekkel
14.30: Mediball bemutató – az Osu-No Seishin Kyokushin Karate, Mediball és Életmód Fejlesztő Sportegyesület bemutatója
15.00: Mantrakoncert – Krasznai Gíta és Sövény Olivér koncertje
16.00: A Kala Sangam Tánccsoport Bharatanatyam dél-indiai klasszikus táncbemutatója
17.00: Kirtan Jam együttes koncertje

A lótuszos tó partján

15.00: Teázás kínai és koreai módra Kasza Péter és Kasza Ferenc útmutatásával
Pompázó lótuszok az Aranykori mesékben – Hummel Rozália szakrális festőművész kiállítása

Lótusztúra: ismerkedés távol-keleti növényekkel és az indiai lótusszal a Füvészkert munkatársainak kalauzolásával. / A túra a lótuszos tó partjáról, a Buddha szobortól indul.
Kezdési időpontok: 11.00, 13.00, 15.00 és 17.00 órakor

A kertbe zárt Japán – ismerkedés Japánban őshonos növényekkel és a japán kert sajátosságaival – a sétát Gál Tamás a Füvészkert munkatársa vezeti. Gyülekező: a lótuszos tó partján, a Buddha szobornál Időpontja: 14.00

Ecset és Természet! – lótuszfestés Rohonka Andrea festőművésszel

A rózsakertben
Magyar Origami Kör

A mediterrán üvegházban
Konfuciusz intézet kiállítása

rag