Jönnek a Kulturális Örökség Napjai: most megnézheti Szegedet a városháza óratornyából

A városháza impozáns dísztermét és a Sóhajok hídját is megtekinthetik a Kulturális Örökség Napjai alkalmából az érdeklődők a hétvégén, valamint csak ezen a napon felmehetnek az óratoronyba is. Lesznek irodalmi, építészeti és árvízi séták, a pincétől a padlásig be lehet majd járni a legendás Landesberg palotát és megnyitja kapuit a Szent István téri műemlékvíztorony is a látogatók előtt. Mutatjuk, milyen programot érdemes tervezni a hétvégére!
Rafai Gábor

2022. szeptember 13. 15:34

Jönnek a Kulturális Örökség Napjai:
most megnézheti Szegedet a városháza óratornyából

A Kulturális Örökség Napjai elnevezésű programsorozatot 1999 óta, számos európai országhoz hasonlóan Magyarországon és Szegeden is évente megrendezik az őszi időszakban. A programsorozat célja, hogy a nyilvánosság érdeklődését a kultúra, a művelődés, az építészet különböző szegmenseire irányítsa. 

 

Ezen a hétvégén olyan intézmények nyitják meg a kapuikat, amelyek a nyilvánosság elől egész évben rejtve vannak, és olyan kulisszatitkokat ismerhetnek meg az érdeklődők, amelyeket az év többi napján homály fed a kíváncsi szemek elől.

 

Tárlatvezetés az Alsóvárosi Tájházban

Időpont: szeptember 17-én és 18-án, szombaton és vasárnap 9-től 18 óráig 

 

Mind a két napon óránkénti tárlatvezetéssel várják az érdeklődőket. Vasárnap pedig egész napos népi játszóház és Alsóváros az irodalomban elnevezésű kultúrsétával várják a szegedieket. 

A séták időpontjai: 10, 12, 14 és 16 óra

 

A szecessziós Szeged – séta a századforduló világában

Időpont: szeptember 17., szombat 10–12 óra

 

A városismereti séta során a századforduló kimagasló építészeinek – Magyar Edének, Lechner Ödönnek, Raichl J. Ferencnek, Baumhorn Lipótnak és Kótay Pálnak – egyedi szépségű, kivételes formakincsű szegedi alkotásait ismerhetik meg az érdeklődők. 

 

Az épületek és egykori tulajdonosaik történetén keresztül megelevenedik a szecesszió sokszínű világa, a beköszönő modern kor, amelyről városunk építészeti gyöngyszemei mesélnek.

Túravezető: Csizmadia Edit

Találkozási hely: Tourinform Iroda (Széchenyi tér 12.)

A séta időtartama: 2 óra

 

Dóm tér: nemzeti nagyjaink panteonja

Időpont: szeptember 17., szombat 15–17 óra

 

Klebelsberg Kunó a tér megálmodásával méltó otthont akart teremteni az Erdélyből Trianon után ide menekült püspökségnek és egyetemnek. Azt szerette volna, hogy az egyetemi hallgatók a nagy elődök szobrai előtt sétálva kapjanak erőt és inspirációt. A panteon első szobrait is ő vásárolta a Stróbl hagyatékból.
 

A másfél órás séta során a tér történetével, a Nemzeti emlékcsarnok szobraival és a tér legnépszerűbb eseményének, a Szegedi Szabadtéri Játékoknak a történetével ismerkedhetnek meg az érdeklők. 

Találkozási hely: Dóm tér, Dömötör-torony

 

Landesberg palota: házlátogatás pincétől a padlásig

Időpontok: 

szeptember 17., szombat 11–12 óra

szeptember 17., szombat 17–18 óra

szeptember 18., vasárnap11–12 óra

szeptember 18. vasárnap 15–16 

 

Szeged az 1879. március 12-i Nagyárvíz utáni újjáépítési munkálatoknak köszönheti mai arculatát. Rengeteg újraparcellázott telekre építették fel a város vagyonosabbnál vagyonosabb polgárai a magán-, illetve bérpalotáikat.

 

1911-ben a gazdag szegedi zsidó aszfalt- és cementgyáros, Landesberg Mór terveztette meg Magyar Edével a saját bérpalotáját az akkori Szentgyörgy utca 10. szám alá. Az építkezés 1911 nyarán kezdődött, és 1912 nyarán végződött. A kivitelezés idején Magyar Ede tragikus módon véget vetett életének, ezért a tervei csak részben valósultak meg. 

 

A ház építésének 111. évfordulója alkalmából augusztus 6-án nyílt meg a háztörténeti kiállítást, amely feldolgozza az építési dokumentumokat, Landesberg Mór életútját, a vállalkozását, közéleti tevékenykedését, illetve a szőlőtelepítését.

 

A Kulturális Örökség Napok alkalmából most négy alkalommal is betekintést kínálnak egy igazán múltidéző bérpalota mindennapjaiba a kiállítás megtekintésével, illetve meglepetéssel egyaránt.

 

Nyílt nap a Városházán

Időpont: szeptember 18., vasárnap 10 óra és 16 óra 30 perc

 

Szeged történelmi belvárosában megnyitja kapuit a Széchenyi tér legszebb műemléképülete, az eklektikus, neobarokk stílusú Városháza. 

 

A Nagyárvízben megrongálódott régebbi városháza épületét Lechner Ödön és Pártos Gyula tervei alapján építették újjá. Az 1883-ban átadott épület ma Szeged közigazgatási központja.

 

A nyílt napon a látogatók megnézhetik az impozáns dísztermet, a Lechner- és Tisza-termet, a Sóhajok hídját, valamint csak ezen a napon felmehetnek az óratoronyba is.

 

Az idegenvezetéssel kísért, az épületet bemutató séták fél óránként indulnak 10 órától 16 óra 30 percig.
 

Gyülekező a Városháza előcsarnokában. 

 

Az épület megtekintése ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

 

Árvízi emlékséta

Időpont: szeptember 18., vasárnap 10–12 óra

 

1879. március 12-én hajnali fél 3-kor a Tisza betört Szegedre.
 

A felkelő nap már nem találta a várost – ahogy Mikszáth írta.
 

Négy évvel később már az újjáépült Szegedet ünnepelhették a szegediek, királyi társaságban.

 

Az elpusztult középkori romokon egy új, modern város született.

 

Túravezető: Koteczki István

 

Találkozási hely: Tourinform Iroda (Széchenyi tér 12.)

 

A séta időtartama: 2 óra

 

Szegedi formabontó házak nyomában

Időpont: szeptember 18., vasárnap 15–17 óra

 

Ezen a formabontó sétán a Tourinform irodától indulva a TIK épületéig bebarangolják a résztvevők Hódi Nóra idegenvezető kalauzolásával azokat az épületeket, amelyek szemmel láthatóan kilógnak a belvárosi egységes utcaképből. 

 

Mindegyiknek megvan a maga története, néhányuk már kifejezetten legendás.
 

Találkozási hely: Tourinform Iroda (Széchenyi tér 12.)

 

A séta időtartama: kb. 2 óra

 

Várostörténeti tematikus sétákra hív a Somogyi-könyvtár 

 

Szeptember 16-án, pénteken 19 órától egy hangulatos esti sétára hívják a szervezők az érdeklődőket, Fények Szegeden címmel. A Várostörténeti sétán a kivilágított Szeged érdekességeivel ismerkedhetnek meg a látogatók mobilapplikációval kiegészítve az élményt.

 

Szeptember 16-án, pénteken 16 órától az „Üvegpalota” titkai címmel, a Somogyi-könyvtár kevésbé ismert terei is megnyílnak a látogatók előtt egy egyórás bemutató keretében. 

 

Egy különleges hangulatú temetősétán is részt vehetnek az érdeklődők szeptember 17-én, szombaton 10 órától, amelynek keretében Alsóváros „őskertjé”-ben kalandozhatnak. 

 

A napsugárdíszes házairól és paprikafüzéreiről híres Alsóváros temetője Szeged olyan jeles személyiségeinek nyugvóhelye, mint a „legszögedibb szögedi”, Bálint Sándor; a borbély- és írói mesterséget egyaránt mesterfokon űző Cserzy Mihály, vagy éppen az iskolaalapító-plébános Oltványi Pál. 

 

A tavalyi évben nagy érdeklődést kiváltó A Mesélő házak – Rejtett kertek Szegeden elnevezésű séta folytatásaként háborítatlan, békés tájakra, pihenésre alkalmas kis „szigetekre” kalandozhatnak a résztvevők szeptember 17-én, szombaton 15 órától

 

A Somogyi-könyvtár épülete elől induló másfél órás túra során olyan magánházak, intézmények kertjeibe is bepillantást nyerhetnek az érdeklők, amelyek általában zárva vannak a nagyközönség előtt. 

 

Környezetvédelem és kultúra a műemlék víztoronyban

Időpont: szeptember 16–17–18.

 

Szakmai és kulturális rendezvénnyel várják az érdeklődőket a hét végén a Szent István téri víztoronyban.

 

A program keretében a Szent István téri víztorony bemutatótérként is funkcionál, megújult berendezéssel, projektorral, ismeretterjesztő tablókkal.

 

A bemutató térben pénteken ismeretterjesztő, szemléletformáló előadások zajlanak, amelyeknek fő témája a környezettudatosság.

 

A rendezvényt a Szegedi Szimfonikus Zenekar Tisza Kvintett kamaraegyüttesének különleges zenei produkciója

teszi emlékezetessé. 

Címlapon

mutasd mind