Jön, ellenőrizhet és büntethet a Rogán Antal alá tartozó védelmi biztonsági szolgálat

Ennek neve lehet akár a sajtóban már korábban megjelent Védelmi Igazgatási Hivatal is. Egy biztos, védelmi szuperhatóság lesz belőle, hiszen bármelyik állami biztonsági szervet ellenőrizhetik majd, de az ő dolguk az összkormányzati válságkezelés végrehajtása és segítése is. Az ellenőrök legfeljebb 5 millió forintig bírságolhatnak, ezt tartalékolási kötelezettség megszegésekor kellene fizetni.
Cservenák Zoltán

2022. október 25. 06:27

Jön, ellenőrizhet és büntethet a Rogán Antal alá tartozó védelmi biztonsági szolgálat

A „védelmi és biztonsági célú ellenőrzésekről” jelent meg több kormányrendelet hétfőn éjszaka. A frissen kiadott rendeletek a már tavaly megjelent törvény végrehajtását biztosítják. A rendelet szerint alakul egy védelmi biztonsági szolgálat, aminek főnöke Rogán Antal propagandaminiszter, a Miniszterelnöki Kabinetiroda vezetője alá tartozik majd. A szolgálat feladata leaz a többi között az összkormányzati válságkezelés végrehajtása, segítése.

 

Ez alapján Magyarországon ugyanaz az ember ellenőrizheti a legfontosabb biztonsági hatóságokat, mint aki a Fidesz-kampányokat tervezi, vezényli, és az Orbán-kormány kommunikációjáért vagy inkább a kormányzati propagandáért is felel. Ekkora hatalommal talán még egy miniszter sem rendelkezett az Orbán-kormányokban, mint amekkorával Rogán Antal fog hamarosan.

 

A rendeletben egyébként az olvasható, hogy a védelmi és biztonsági igazgatás központi szervének vezetője minden év december 15-ig leadja az éves ellenőrzési tervet, de soron kívüli védelmi és biztonsági ellenőrzést is elrendelhet. Sőt, akár a nemzetbiztonsági szolgálatok védelmi és biztonsági tevékenységüket is ellenőrizhetik, benne a Nemzeti Eseménykezelő Központot is.

 

Az ellenőrzés során, ha nem találnak valamilyen iratot, azt bármely hatóságtól, állami, önkormányzati szervtől, cégtől vagy magánszemélytől kérhetik. Ezek lehetnek akár 

 • minősített adatot,
 • üzleti titkot vagy
 • törvény által védett egyéb titkot tartalmazó iratok is. Az ellenőrzésről jelentést készítenek.

 

Egyébként védelmi és biztonsági ellenőr az lehet, akinek van felsőfokú iskolai végzettsége, a Honvédség, a rendvédelmi szervek, a nemzetbiztonsági szolgálatok, vagy az Országgyűlési Őrség tagja, esetleg dolgozott legalább két évet a központi államigazgatásban, és közszolgálati, kormányzati szolgálati, hivatásos szolgálati jogviszonnyal rendelkezik.

 

A törvényjavaslat tizenöt szabályszegési típust és a hozzárendelt bírságot is tartalmaz. Ezek közül a legtöbbet,  

 • 5 millió forintot a nemzetgazdaság védelmi és biztonsági tartalékolása körében előírt tartalékolási kötelezettség megszegése kell fizetni.
 • 3 millió forintos bírság jár a különleges jogrend kihirdetése kezdeményezésének akadályozása, valamint különleges jogrend esetén a gazdaság mozgósításának akadályozásakor,
 • az összehangolt védelmi tevékenység esetén bevezetett magatartási szabályok megszegésekor,
 • összehangolt védelmi tevékenység esetén ingó és ingatlan vagyontárgyak ideiglenes igénybevételének akadályozásakor.
 • 1 millió forintot kell fizetni gazdasági és anyagi szolgáltatás igénybevételével kapcsolatos kötelezettség elmulasztása,
 • gazdasági és anyagi szolgáltatás igénybevételével kapcsolatos valótlan adat szolgáltatása,
 • polgári védelmi szolgálat teljesítésének elmulasztása, és
 • polgári védelmi adatszolgáltatással kapcsolatos valótlan adat szolgáltatása esetén.