Jön Dragomán, Temesi, Tisza Kata, Görög Ibolya és Kadarkai Endre is: hamarosan kezdődik a könyvhét Szegeden (frissítve)

Hamarabb kezdődik és tovább tart, mint az országos rendezvény, közel egy hónapig kínál programokat azoknak, akik szeretnek jó szövegeket olvasni.
Bod Péter

2022. június 02. 16:30

Jön Dragomán, Temesi, Tisza Kata, Görög Ibolya és Kadarkai Endre is: hamarosan kezdődik a könyvhét Szegeden (frissítve)

Budapest után a könyvhét rendezvényei közül hosszú évek óta Szegeden kínálják a legtöbb programot. Érezhetően jó döntés volt, hogy annak idején a város a Somogyi-könyvtárra bízta az Ünnepi Könyvhét helyi megszervezését, ami így tizenöt éve gazdája az eseménynek – mondta el a könyvhét előtti szokások, a könyvtárban összehívott sajtótájékoztatón Kardos János, a városháza művelődési osztályának vezetője.

 

A szegedi önkormányzat 3,5 millió forinttal támogatja a Somogyi-könyvtárat azért, hogy megszervezhessék a Könyvhét helyi eseményeit

 

– tette hozzá Kardos János, és az összeghez még hozzátesz a könyvtár is.  

 

Ennek kapcsán Sikaláné Sánta Ildikó, a Somogyi-könyvtár igazgatója arról beszélt, hogy az önkormányzatok országszerte egyre kevésbé támogatják pénzzel a könyvhét rendezvényeit, de Szegeden nem ez a helyzet. Szerinte 

 

Budapest után Szegeden a legnagyobb szabású a könyvhét, amit az is bizonyít, hogy a következő napokban tizenöt helyszínen, közel ötven rendezvényen hatvankét író és költő mutatkozik be. Az esemény méreteit jelzi, hogy a Somogyi-könyvtár harminchat dolgozójának több havi munkája kellett a megszervezéshez.

 

Az 1929-ben útjára indított könyvhetet az idén 93. alkalommal rendezik meg Supka Géza író ötlete alapján, és kezdetektől az olvasás népszerűsítését tűzte ki célul.

 

Az Ünnepi Könyvhetet Szegeden Dragomán György író nyitja meg jövő héten csütörtökön 16.30-kor a Dugonics téren.

 

Dragomán túlzás nélkül világszerte ismert író, akinek 2005-ben megjelent, A fehér király című regényét közel húsz nyelvre fordították le, majd 2016-ban azonos címmel angol-német-svéd-dán-magyar koprodukcióban film készült a regényből.

 

Dragomán György közvetlenül a megnyitó után a Dugonics téren a Fókusz Könyváruház sátránál dedikál, majd író-olvasó találkozón vesz részt a Somogyi-könyvtárban.

 

A könyvhetet az idén szigorúan véve június 9-12 között tartják, de Szegeden az ezzel kapcsolatos rendezvények hamarabb kezdődnek és tovább tartanak – mondta el Andóczi Balogh Éva, a Somogyi-könyvtár munkatársa, a helyi szervezők vezetője. Ennek köszönhetően közel egyhónapos programsorozat kezdődik, és szerinte remek alkalom a könyvhét, hogy találkozhassanak az olvasók a kortárs magyar irodalom legjelentősebb alakjaival.

 

Dragomán Györgyön kívül itt lesz Tisza Kata, mellette az egyik legkitűnőbb színpadi szerző és prózaíró, Egressy Zoltán, Fráter Erzsébet, Temesi Ferenc, Milbacher Róbert és Szilasi László. De többek között Görög Ibolya és Kadarkai Endre is fellép ezekben a napokban új könyvével Szegeden, mellettük olyan szegedi szerzők is, mint Simai Mihály, Bene Zoltán, Papp Éva, Trogmayer Éva és Goldman Júlia.

 

A könyvhét szegedi programjaival egy időben rendezik meg a román kultúra hetét a Budapesti Román Kulturális Intézet és annak szegedi szervezetének támogatásával, erről már Piri Ildikó, a Somogyi-könyvtár igazgatóhelyettese beszélt. A korábban megrendezett görög, bolgár és ukrán kulturális hetek folytatásának is tekinthető a mostani román hét, amin egyebek mellett népzenei koncert, gyerekkönyv-bemutató és képzőművészeti kiállítás is lesz.

 

Nézzék meg a Szeged Televízió híradását is!