Jön a Peron-swing! A szegedi színház tánckara egy fergeteges show-val bizonyítja be: szinte mindent tudnak, amire a lábak képesek

Harminc év után jelentkezik ismét önálló esttel a Szegedi Nemzeti Színház tánckara. Aki beül a Peron-swing péntek esti bemutatójára, gyorsan megállapíthatja, kár volt ennyit várni, Hajdu Anita táncosai kiváló formában vannak. Reméljük, a folytatás sokkal hamarabb eljön.
Rafai Gábor

2022. április 07. 19:45

Jön a Peron-swing! A szegedi színház tánckara egy fergeteges show-val bizonyítja be: szinte mindent tudnak,
amire a lábak képesek

Nagyon sokféle műfajban mozog otthonosan a színház tánckara: operákban, operettekben, musicalekben egyaránt fellépnek. Pénteken este most ők válnak a színpad főszereplőivé: egy táncest keretében mutatják be, hogy önállóan is képesek betölteni egy egész estét a színpadon. Mellék szereplőkből főszereplővé válnak.

 

Három évtized után felébredt csipkerózsika álmából a szegedi tánckar és pénteken este Peron-swing címmel elhozza a Kisszínházba önálló estjét. 

 

Utoljára a ’80-as évek elején, a „Zenés Színház” helyszínén – a Belvárosi Moziban dolgoztak fel néhány mesedarabot – Péter és a farkas, Hamupipőke, Hófehérke – a tánc nyelvén.

 

Most Hajdu Anita tánckarvezető-koreográfus ötletéből született a Peron-swing című egyrészes, könnyed, szórakoztató táncjáték, amely az 1920-as évekbe kalauzolja a nézőket egy örökmozgó amerikai nagyváros pályaudvarára, egy-egy emberi történetet elmesélve fűzi össze a közel egy órás előadást.

 

A táncesten – amihez Czene Zoltán dramaturg írt összekötő történeteket – minden alkalommal élő zenekar, a PapaJazz működik közre.

 

A színpadkép hamisítatlan amerikai pályaudvar tele cigaretta és édesség reklámokkal, a vágányokat mutató feliratokkal és egy hatalmas órával, ami éppen kilencet mutat – láthattuk a csütörtöki főpróbán.

 

 

Egymás után elevenednek meg a tánc nyelvén a történetek és kelnek életre a különleges figurák: vonatra váró és unatkozó dámák, portékáját kínáló hírlapárus, hordár, kalauz, vagy a peronon randevúzó szerelmespár. A vasutas belefúj a sípjába – indulhat a tánc. 

 

Rendőrök kergetnek csavargót, derékfájós hordár cipel bőröndöket, vagy éppen cilinderes urak lábai alatt dübörög a színpad.

 

Egy újabb képben megelevenedik a pályaudvari resti: csíkos mellényes pincérek táncolva szolgának ki ásítozó hölgyeket és urakat, miközben a háttérben, a bárpult mögött játszik a zenekar.

 

A történetek sorában megelevenedik a huszadik század Amerikájának vasútépítési láza is: építőmunkások civakodnak egymással, majd sétapálcává változik a hatalmas kalapács, hogy a sztepptudásukat is bemutathassák a táncosok.

Közel egy órában, színészi eszközöket is felvonultatva, rövid etűdökben a jazz-, swing, sztepp- és modern elemeket vegyítő táncstílusban, sok-sok humorral, a burleszk eszközeivel és élőzenével igyekszik megmutatni a tizenkét fős kisegyüttes tehetségét, rátermettségét, tánc szeretetét.

 

Egy órán keresztül megállás nélkül pörög a tánc, nem érezni, hogy múlik az idő, végül azon kapja magát a néző, hogy már itt a fergeteges finálé, a kar tizenkét táncosának lába alatt dübörög a színpad, porzanak a deszkák.

 

A pályaudvar hatalmas órája még mindig kilencet mutat. 

Megállt az idő. A szving csak szól, szól és szól.

A peronon szabad tánc.

 

A táncestet április 8-án, pénteken este 7 órakor mutatják be a Kisszínházban, majd szombaton este ismét láthatja a közönség.

 

Táncolják

Baranyai Krisztián

Beliczai Béla

Bolla Bence

Slezák Dávid

Fülöp Ádám

Opavszki Máté

Hőbe Barbara

László Lívia

Jónás Dzsenifer

Stefanik Kata

Szalai Alexa Rita

Szincsák Patrícia

 

Alkotók

Díszlet: Szabó Gábor

Jelmez: Cselényi Nóra / Papp Janó

Swing-kurzus: Bokor Attila

Zenei vezető: Dinyés Dániel

Dramaturg: Czene Zoltán

Fény. Stadler Ferenc

Hang: Tóth Bagi Ádám

Ügyelő: Kürtös Petra

Koreográfus asszisztens: Szalai Alexa Rita

Koreográfus: Hajdu Anita

Közreműködik a PapaJazz Zenekar